Liten spillmaskin: Zotac Zbox EN970.
Liten spillmaskin: Zotac Zbox EN970. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Zotacs lille spill-PC er nesten en «Steam Machine»

Barebone-alternativ for deg som ikke vil vente på Intel «Skylake».

Taipei/Tek.no: Hongkong-baserte Zotac snekrer stadig sammen små og spesielle datamaskiner, og på årets Computex-messe i Taiwan har de som vanlig vist frem noe av smågodtet vi kan vente oss i løpet av året.

En modell vi bet oss ekstra godt merke i var Zotac EN970. Denne spillvennlige tassen vil seile opp som selskapets sterkeste PC i Zbox E-serien når den slippes i løpet av årets tredje kvartal.

Zotac Zbox EN970.
Zotac Zbox EN970. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Zotac EN970 er utvilsomt tungt basert på Zotac Zbox SN970, som er Zotacs første Steam Machine – du finner den for øvrig på Steams nettsider, men EN970 benytter seg av en Intel-prosessor fra dagens Broadwell-generasjon: Intel i5-5200U. Vil du ha Steam-boksen, må du først vente på at Intel slipper sin neste prosessorgenerasjon, altså «Skylake» – og det kan jo ta en del måneder.

Zotac Zbox EN970 kan derfor være et alternativ, ettersom den bruker den samme grafikkløsningen: GeForce GTX 970M fra Nvidia. Ellers er tanken at den skal slippes som en barebone, som vil si at du kjøper den uten harddisker, SSD eller minne – så kan du selv velge dette etter behov og budsjett.

Zotac Zbox EN960.
Zotac Zbox EN960. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Zbox EN970 har en mørk og diskret stil, noe som gjør at den også vil ta seg fint ut på TV-benken. Men med fire HDMI-utganger å by på, ser vi også for oss at den kan være god å ha dersom du trenger en liten PC til et skikkelig flerskjermsoppsett.

Den nye datamaskinen får også en lillebror i form av Zbox EN960 – med samme prosessor, men Nvidia GeForce GTX 960M i stedet for GTX 970M. Den har dessuten den «gamle» designen med færre skjermutganger og kun plass til én 2,5-tommers harddisk, mens Zbox EN970 har plass til to disker. Begge kan i tillegg ta en mSATA SSD.

En vifteløs luring

Vi må også innrømme at vi falt hardt for den langt mindre Zotac CI521 Nano. Denne har en Intel Core M 5Y10c-prosessor og klarer seg således med passiv kjøling. Åtte gigabyte DDR3-RAM er integrert på hovedkortet.

Zotac CI521 Nano.
Zotac CI521 Nano. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Zotac CI521 har fire USB 3.0-porter, to LAN-kontakter, minnekortleser, 802.11ac trådløst nettverk og HDMI 1.4 samt DisplayPort som skjermutganger. Innvendig er det plass til en M.2-SSD og en vanlig 2,5-tommers disk.

Vi ble forespeilet en pris på rundt 400 amerikanske dollar når den kommer i handelen, noe som bør skje i løpet av sommeren.

Hva vi skulle brukt lille CI521 er vi ikke sikre på, men på Zotacs stand ble den brukt til å spille av Full HD-filmer på en TV – så den vil kunne klare seg som et liten og lydløs stue-PC. Den er dog for svak for 4K-innhold, og er uansett begrenset til en oppdateringsfrekvens på 30 Hz dersom den skal vise et 4K-skjermbilde.

Er 4K veldig viktig for deg?
– Dette er den eneste i sitt segment som klarer helt jevn 4K-video >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen