TEST: Zotac Zbox nano XS AD11 Plus

Test Zotac Zbox nano XS AD11 Plus

Velutstyrt knøtte-PC sjarmerer

Men er dette en datamaskin vi egentlig har bruk for?

[Hardware.no]: Zotac Zbox nano XS AD11 Plus er uten tvil den aller minste fullverdige datamaskinen vi har vært borti. Den beskjedne størrelsen gjør den kvadratiske boksen enkel å plassere, og får den nesten til å se litt søt ut.

Solid og velutstyrt

Småmaskiner av denne typen er ofte i plast og/eller er av tvilsom byggekvalitet, men på dette punktet har Zotac gjort en ganske god jobb. De avrundede sideveggene og bunnen er i metall, mens den spesielle sorte plasttoppen lar belysning under skinne gjennom og gir en stilig effekt. Bunnen kan enkelt skrus av for å oppgradere RAM og SSD.

Vi er også stort sett fornøyd med kontaktpunktene på den lille boksen. Minnekortleser, USB 3.0 og eSATA er på plass, sammen med gigabit kablet nett og digital lyd- og bildeutgang. Vi kunne kanskje ønsket oss enda en USB og egen digital lydutgang bak, men ser jo også at det allerede er litt trangt om plassen.

Fjernkontroll og det du skulle trenge av ekstrautstyr følger også med i esken, noe vi ser som et annet stort pluss.

Mestrer de fleste oppgaver

Varmeutviklingen i en slik liten boks kan lett kan bli et problem, noe som gjerne legger en demper på hvor mye datakraft man kan få ut av små datamaskiner. Zotac har puttet inn AMDs grommeste Fusion-prosessor for bærbare datamaskiner i sin Zbox nano XS AD11 Plus. Kombinert med den medfølgende SSD-en på 64 GB og 2 GB minne gir dette en relativt responsiv skrivebordsopplevelse i Windows 7. Maskinen gjør også en grei jobb med kontorprogrammer, surfing, enklere spill og medieavspilling – inkludert film med surround og Full HD-oppløsning.

For virkelig tung databehandling – som videoredigering eller -konvertering vil datamaskinen naturligvis føles treig – noe den også strengt tatt er i forhold til de fleste større og dyrere modeller.

Ikke bare halleluja

Noen ting skulle vi også gjerne sett annerledes med Zbox nano XS AD11 Plus. Det ene er det trådløse nettverket, som kommer i form av en ekstern USB-dongel/antenne. Apple TV, Veolo fra AC Ryan, eller for så vidt en haug med andre frittstående mediespillere, er beviser på at dette fint kan integreres.

Litt for dyr

Og så er det jo dette med kostnaden. Zotac Zbox nano XS AD11 Plus har en oppgitt utsalgspris på 2899 kroner her i Norge, og det er da uten operativsystem. Er du en Windows-bruker ender du da opp på nærmere fire enn tre tusen kroner for den lille datamaskinen.

Velger du deg i stedet en bærbar datamaskin med samme AMD-plattform, kommer du ned mot rundt tre tusenlapper. Det er inkludert Windows. For pengene du sparer kan du bytte ut harddisken med en SSD, og ender da opp med den samme ytelsen. En bærbar tar riktignok litt mer plass i bredden og lengden, men den har også skjerm, batteri, tastatur og pekeplate (samt integrert trådløst nett). Det vil si at du i hovedsak kan bruke den som "stasjonær", men også kan surfe med den på balkongen når det er varmt i været, eller enkelt ta den med på hytta.

Om du da ikke absolutt ønsker at en liten stasjonær kun skal være stasjonær, kan du med en tilsvarende bærbar få en mer anvendelig datamaskin til samme pris.

Og skulle planen være å benytte Zbox nano XS AD11 Plus som mediespiller i stua, er det heller ikke noe spesielt godt valg dersom det hovedsaklig er dette du skal bruke den til. En dedikert mediespiller vil kunne gjøre den jobben til en langt lavere pris, og ikke minst være enklere å sette opp.

Et godt forsøk

Alt i alt synes vi uansett at Zbox nano XS AD11 Plus er et småsøtt og ganske solid forsøk fra Zotac på å lage en liten og dugelig PC. De treffer på kvalitet og utstyr, men kanskje ikke på pris og kundegruppe. For du kan få raskere, rimeligere eller mer stillegående smådatamaskiner – Zbox nano XS' egentlige styrke er den minimale størrelsen. Så blir spørsmålet om du vil betale akkurat for det.


Liten og meget plasseringsvennlig
Tilkoblingsvennlig (USB 3.0, eSATA, GB LAN, HDMI, digital lyd ut)
Mye "ekstrautstyr" følger med


Trådløst nett på USB-dongel
Liten størrelse koster

Vil du vite mer?
Les hele testen av Zotac Zbox nano XS AD11 Plus på Hardware.no »

Alternativer

Vi har allerede nevnt en bærbar tilsvarende spesifikasjonene til Zbox nano XS. Men vil du absolutt ha en stasjonær minimaskin har vi tidligere i artikkelen sammenlignet med både Shuttles passivt kjølte XS35GT og Apple Mac mini. Begge disse kan være alternativer dersom du er villig til å lempe litt på størrelsen.

Shuttle XS35GT.
Shuttle XS35GT.

Shuttles passivt kjølte datamaskin er noen hakk svakere enn Zbox nano XS AD11 Plus, og ser kanskje ikke riktig like søt ut. Men den er helt passivt kjølt, noe som betyr at du bare trenger en SSD for å få en helt stillegående PC. Anbefales for støyallergikere som ikke trenger spillytelse.

Trenger du mer krefter enn Zotac eller Shuttle kan by på, men samtidig vil holde det relativt lite, kan du sjekke ut Apple Mac mini. Den er ikke bare dobbelt så kraftig som Zbox nano XS AD11 Plus, den støyer faktisk også mindre. Mac mini får du fra 4790 kroner, det vil si en tusenlapp mer enn Zotac-boksen dersom vi regner med innkjøp av Windows 7 til den. Mac mini kommer naturligvis med OS X Lion.

Les også vårt nettmøte: Skal jeg velge Mac eller PC?

Zotac Zbox Nano XS AD11

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen