Zooooooooom inn på månen
Teknofil
(Bilde: LROC)

Zooooooooom inn på månen

NASA lar deg utforske månen med et 680 gigapiksler stort bilde.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De som hardnakket påstår at månens overlate ikke består av sveitserost, kan faktisk vise seg å ha et poeng. Nå er nemlig det mest detaljrike bildet av månen som noen gang er laget lagt ut som et søkbart kart av NASA. Det melder Forskning.no.

Kartet er satt sammen av totalt 10 581 bilder som er tatt av romsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) siden år 2009. Størrelsen på det sammensatte bildet skal være på hele 680 gigapiksler. En piksel på bildet tilsvarer 2 meter i virkeligheten.

Like stort som Kasakhstan

Det du får se er månen fra 60. breddegrad og nordover – et areal som dekker 2,54 millioner kvadratkilometer. For å sette det litt i perspektiv, tilsvarer det arealet til verdens 9. største land, Kasakhstan.

Hensikten med kartleggingen var å finne gode landingssteder for fremtidige månelandinger, men også for å forskere tilgang til bedre bilder av overflaten. At vi får tilgang til bildet via Internett er selvsagt en fin bonus for alle som synes astronomi er spennende. Hvis du ikke helt vet hva du bør se etter, har NASA lagt inn noen forslag, som for eksempel Karpinsky-krateret.

Utforsk månen på egenhånd her

Et annet romprosjekt:
Slik skal NASA fange en asteroide »

(Kilder: LROC via Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen