Sjekk ut gigapikselbildet av månen
(Bilde: LROC)

Sjekk ut gigapikselbildet av månen

NASA lar deg utforske hele 680 gigapiksler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De som hardnakket påstår at månens overlate ikke består av sveitserost, kan faktisk vise seg å ha et poeng. Nå er nemlig det mest detaljrike bildet av månen som noen gang er laget lagt ut som et søkbart kart av NASA. Det melder Forskning.no.

Kartet er satt sammen av totalt 10 581 bilder som er tatt av romsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) siden år 2009. Størrelsen på det sammensatte bildet skal være på hele 680 gigapiksler. En piksel på bildet tilsvarer 2 meter i virkeligheten.

Like stort som Kasakhstan

Det du får se er månen fra 60. breddegrad og nordover – et areal som dekker 2,54 millioner kvadratkilometer. For å sette det litt i perspektiv, tilsvarer det arealet til verdens 9. største land, Kasakhstan.

Hensikten med kartleggingen var å finne gode landingssteder for fremtidige månelandinger, men også for å forskere tilgang til bedre bilder av overflaten. At vi får tilgang til bildet via Internett er selvsagt en fin bonus for alle som synes astronomi er spennende. Hvis du ikke helt vet hva du bør se etter, har NASA lagt inn noen forslag, som for eksempel Karpinsky-krateret.

Utforsk månen på egenhånd her.

Månen har også figurert i andre bilder nylig: En fransk fotograf fanget romstasjonen ISS foran månen »

(Kilder: LROC via Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen