Zoner Photo Studio 12 Free

Hvor ofte har du ikke stoppet opp og sagt til deg selv at "nå skulle jeg jaggu hatt et gratis tsjekkisk bildebehandlingsprogram"?

Øhrøm... Kanskje ikke så ofte nei, men fra nå av er det faktisk en mulighet. Det kan godt hende Zoner Photo Studio 12 Free har eksistert en stund, men vi her i Akam har i alle fall aldri hørt om der før, inntil nå nylig da en pressemelding fra selskapet plutselig befant seg i vår innboks. Vi tok en titt, og svake som vi er for ukjente firmaer som presterer bra saker, falt vi temmelig raskt for produktet.

Direkte avansert er gratisutgaven ikke, men den ser svært bra ut, engelsken er god, og aller viktigst: Det tilbyr de mest nødvendige funksjonene for mannen i gata, gratis og på en lettfattelig og god måte. Dette er alt far trenger for å fikse litt på feriebildene sine. Man har levels, omtrent som man kjenner det fra Photoshop og Elements, unsharp mask, forhåndsvisning av ulike funksjoner, og så videre. Funksjoner for å lage panoramabilder eller fjerne røde øyne finner man selvsagt også. Gratisversjonen støtter riktignok ikke råfiler, men for dem som ikke bruker denslags er absolutt dette et program man burde vurdere.

Zoner Photo Studio 12 Free består hovedsaklig av tre ulike moduler, som man akkurat som i mer kjente Lightroom kan bytte mellom oppe i høyre hjørne. De tre modulene er viewer, editor og manager. Editor er naturlig nok modulen man bruker for å modifisere og behandle bilder, mens med førstnevnte kan man som navnet antyder vise frem bilder, eller bla raskt gjennom mange bilder for å danne seg et helhetsinntrykk av en serie eller stor samling. Man kan lett bla seg fremover med musen enten ved å klikke på bildet som vises, eller ved hjelp av musens skrollehjul. Tastaturet kan også brukes.

Manage-modulen ligner mer kjente programmer som Lightroom eller Bridge fra Adobe, eller Bibble fra Bibble Labs. Her får du en oversikt over bildene dine, og selv om programmet naturlig nok ikke er like avansert og fleksibelt som de tidligere nevnte alternativene, er det nok bra nok for mange som også vil bli lettet over å slippe å måtte betale. Manage-modulen intergrerer greit med Windows, ser det ut til, og forhåndsviser ikke bare bilder men også andre filtyper som for eksempel PDF.

Vi har ikke hatt tid til å teste verken gratisversjonen eller de to betalutgavene inngående ennå, så for detaljer om hva de tre ulike versjonene av Zoner Photo Studio 12 gir deg, må vi ty til produsentens egen oversikt:

Home-versjonen koster $49.99, mens den aller beste, Pro-versjonen, koster $99.99. Sistnevnte støtter blant annet råbehandling, fargestyring, statistikk basert på EXIF-data, og 48-bits farger.

Råfilbehandleren i Zoner Photo Studio Pro
Råfilbehandleren i Zoner Photo Studio Pro

Les også: Guide: Bildestøy - Elektroner på avveie

Les også: Guide: Slik fjerner du bildestøy

Les også: Guide: Oppskarping av digitale bilder

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen