Test

Z770i - fattigmannsproffen

Testresultater

Sony Ericsson Z770i

Positive ting HSDPA, Edge,FM-radio, bra batterikapasitet
Negative ting Ingen musikk-knapper, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4

Testresultater

Sony Ericsson Z770i

Positive ting HSDPA, Edge,FM-radio, bra batterikapasitet
Negative ting Ingen musikk-knapper, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4
Førsteinntrykket forteller oss at dette er en stilig kvalitetsmobil for businessbrukere. Men etter å ha gått telefonen nærmere etter i sømmene er dette inntrykket noe falmet. Riktig nok er det en avansert og funksjonell mobiltelefon, men her er også en del å sette fingeren på.

Z770i leveres med både stereo hodesett (øreplugger) og en Bluetooth-øreplugg. Den trådløse ørepluggen (HBH PV703) har et utskiftbart frontdeksel og leveres med deksel i nesten samme farge som mobiltelefonen (sort eller sølv). Stereohodesettet er av den enkle typen med svak lyd og ingen 3,5mm-overgang.

Skjerm
Sony Ericsson mener fremdeles det er tilstrekkelig med én god skjerm på mobiltelefonen, og har på fronten nøyd seg med en liten sølvfarget skjermstripe der tall og symboler lyser opp i hvitt.

Kontrasten er god, og du får den informasjonen du trenger. På innsiden sitter en stor QVGA-skjerm (240x320 punkter) som kan vise 262.000 ulike fargenyanser.

Svakt kamera
På fronten sitter også et lite kamera, som naturlig nok følger med rundt og havner på baksiden når telefonen åpnes. Siden det ikke finnes noen utvendig skjerm du kan bruke som søker, så får du heller ikke brukt kameraet uten å måtte åpne mobilen først. Bildeoppløsningen er på 2 megapiksler, og her er hverken fotolys eller autofokus.

Kameraet er med andre ord ikke all verden, selv om det finnes fotofiks for nivåjustering på bilder som allerede er tatt, i tillegg til at telefonen har funksjon for direkte opplasting av bilder til Internett. I godt lys kan du slumpe til å få tatt noen helt greie bilder.

Z770i har også mulighet for innspilling av video. Du bestemmer selv om du skal kunne filme lange sekvenser, eller om kameraet skal avslutte mens filmen fremdeles er kort nok til å kunne sendes som MMS.

Bra taster
Tastene på Z770i er frest ut i en metallplate, slik Motorola var først ute med på Razr. Tynne plastkanter avgrenser tastene og gjør det mulig å føle seg frem til hvor det skal trykkes. På vår modell lyser disse plastkantene som glorete rosa neonlys i mørket. Det bidrar på ingen måte til å heve inntrykket. 

Tastene yter lite motstand, og responsen kommer i form av et markert knepp. Her er det mulig å skrive både raskt og presist.


Teksten er godt leselig, men kan ikke skaleres.

Menytasten ser ut som et smalt plusstegn, der de fire armene er helt adskilt. I midten sitter en litt for liten kvitteringsknapp. Den eneste utvendige tasten er volumkontrollen, en liten vippeknapp på siden av mobiltelefonen. Denne kan du også bruke for å hoppe til neste/forrige melodi. Det gjør du vet å holde knappen inne i den ene eller andre retningen et par sekunder.

Musikk, men ...
Men dette er ingen typisk musikkmobil. Den mangler en knapp som sender deg direkte til mediespilleren. Her er heller ingen knapp som øyeblikkelig skrur av musikken. Hodesettet som følger med har som tidligere nevnt ikke 3,5mm audioutgang.

Du kan selvsagt høre på musikk likevel. Musikkmenyene er gode. Skaffer du deg et annet hodesett er lyden i denne mobiltelefonen like bra som i de fleste andre musikkmobiler.

E-post, men ...
Z770i er en 3G-mobil med HSDPA. Det betyr at den har støtte for de raskeste mobilnettene. Det er greit på en mobiltelefon som kan synkronisere e-post og laste ned vedlegg. Det er riktig nok begrenset hvilke vedlegg du kan åpne på mobilen, men lagrer du dem på mobilen kan du ved behov overføre dem til PC-er via Blåtann eller en Sony Ericsson USB-kabel.


Du kan synkronisere telefonen mot Outlook på PC-en din, eller direkte mot en Exchange Server.

Videosamtaler er det imidlertid bare å glemme. En ting er at den mangler frontkamera, men når den heller ikke har videosamtale i menyene, så lar slike samtaler seg rett og slett ikke gjennomføre. Nå har videosamtaler heller ikke vært den suksessen enkelte hadde spådd at det ville bli.

Lyden ved vanlige samtaler er god. Litt sus kan vi riktig nok høre, men plagsomt er det ikke.

Lite nytt

Ellers er menyene slik vi er blitt vant til fra Sony Ericsson. Her er også den nye funksjonen ”posisjonstjenester” med Google Maps og mulighet for tilkobling av GPS-tilbehør. Sony Ericssons eget GPS-håndfri fungerer som forventet. Dette GPS-tilbehøret er ekstrautstyr. Vi får ikke disse tjenestene til å virke med våre Bluetooth-GPS-enheter, selv om disse lar seg pare med Z770i.

Z770i har programvare for fjernkontroll av PC-ens mediespiller, presentasjoner og musepeker via Bluetooth. I tillegg finner vi alle de ”vanlige” programmene, som TrackID (musikkgjenkjenning), VideDJ, FotoDJ, MusicDJ og lydinnspilling.

Nettleser
Nettleseren kan hente vanlige HTML-sider, og på steder med Super-3G går nedlastingen raskt. Men Sony Ericsson skriver på sine nettsider at telefonen har en egen nettlesertast. Det stemmer ikke. Du kan imidlertid definere snarveier på menytasten. Når telefonen er ny peker disse til kamera, meldinger og kontaktliste.

Den siste av de fire er ikke satt opp.


Nettleseren kan vise sider i breddeformat

Spill
Spillene som er forhåndsinstallert på Z770i viser kanskje også hvem som er i målgruppen for telefonen. Her er ingen skytespill, men titlene Investigators, BrainJuice og Tennis – spill for de intellektuelle?


Slik åpner spillet Investigators, hvor du er detektiven. Her er det en fordel å kunne engelsk.

Handikap
Summa summarum er Z770i en mobiltelefon som faller litt mellom alle stoler. Nettleser og e-post fungerer, men rask nedlasting til tross – vi savner en god dokumentleser. På samme måte har Z7710i bra med underholdningsfunksjoner, men uten dedikerte taster blir den litt upraktisk å bruke. Det gjelder også på kameradelen, der vi i tillegg savner fotolys.

Med andre ord en funksjonsmettet og god mobiltelefon med enkelte små mangler.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen