You've been punk'd

I dag tikket det inn en tekstmelding på mobiltelefonen til romkameraten min. Den var sendt fra sjefen, og ga klar beskjed om at han hadde sparken for usømmelig atferd i arbeidstiden. Kameraten min spratt opp fra stolen med et forferdet uttrykk i ansiktet og kom styrtende inn i stuen.

Men det var ikke noen melding fra sjefen. Det var en melding fra meg, sendt med den nye tjenesten PunkSMS. Nå er det nemlig blitt mulig å sende falske tekstmeldinger i andres navn.

Den nye tjenesten er utviklet av en kreativ informatikk-student ved Universitet i Oslo. For litt under 10 kroner per melding kan du sende avgårde falske beskjeder fra nummeret til sjefen, dama, kompiser, svigermor og hvem andre det måtte være.

Muligheten for å utgi seg som andre skyldes en svakhet i GSM-systemet. Mobiloperatørene har nemlig alltid hatt muligheten for å oppgi akkurat hvilket avsendernummer de vil. PunkSMS er den første operatøren som har gjort forretning på å -ikke- oppgi rett avsender.

For de som ønsker å prøve tjenesten kan man kjøpe en startpakke for 49 kr. For det kan man sende fem falske meldinger fra nettstedet til PunkSMS.

Man har også mulighet for å laste ned et Java-program til telefonen. Med det kan man sende falske meldinger rett fra telefonen for 10 kr stykket.

I tillegg kan man sende helt anonyme tekstmeldinger, uten noen avsender.

Farlig tjeneste
Det er liten tvil om at PunkSMS kan bli misbrukt, og derfor kan være en veldig farlig tjeneste. Med ett har gud og hvermann mulighet til å utgi seg for andre, og man kan i den hensikt søke å skade andre. Tjenesten har utvilsomt potensiale til å bli brukt for både svindel, utpressing og trusler.

Personene bak PunkSMS legger ansvaret for dette i hendene på brukeren. Man må godta vilkårene på nettsiden før man får tilgang til tjenesten. Blant annet sier man seg ansvarlig for å bruke tjenesten på en måte som ikke skader eller uroer andre. Alt av trafikk vil dessuten loggføres.

En annen negativ ringvirkning av den nye tjenesten er at folk kan miste troen på tekstmeldingen som et medium. Når man ikke lenger kan være sikker på at meldinger stemmer fra avsender, vil man raskt måtte lese alle meldinger man mottar med en viss skepsis.

Vi håper og tror allikevel at denne typen tjenester vil bli brukt til det de er ment for - moro og underholdning. Ny teknologi setter stadig etikken i samfunnet på prøve, men som regel seirer moralen til slutt.

Har du blitt lurt?
Lurer du på om du har mottatt en falsk SMS? Ved å besøke hjemmesidene til PunkSMS kan du sjekke om det er sendt noen falske meldinger til ditt nummer den samme dagen som du mottok meldingen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen