Youtube

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Visning av videoer

Standardvisningen (SD) i Youtube har sideforholdet 4:3 mens en høydefinisjonsvisning (HD) har sideforholdet 16:9. Du kan endre visningen til høyere kvalitet via en egen HQ-knapp (eventuelt en HD-knapp) nederst til høyre i videovinduet dersom videoen i utgangspunkt tillater dette.

Du kan eventuelt overstyre denne innstillingen ved å logge deg på Youtube, trykke på ditt brukernavn øverst til høyre og velge "Konto", Innstilling for avspilling", og "Velg alltid det beste alternativet for meg basert på spillerstørrelsen", dersom du ønsker alltid beste videokvalitet.

Bedre kontroll over Youtube-grensesnittet

Noen Youtube-videoer har en knapp som gjør det mulig å "turn down the lights", noe som gjør resten av Youtube-grensesnittet mørkere slik at videoen du ser på blir tydeligere. Firefox-utvidelsen Youtube Cinema gjør det mulig å få denne finessen i alle videoer, pluss at også bakgrunnsfargen kan endres.

Better Youtube er en Firefox-utvidelse med samling av Greasemonkey-script som gjør det mulig å tilpasse Youtube-grensesnittet.

Youtubeapp er en Firefox-utvidelse som gir et Itunes-lignende grensesnitt som gjør det enklere å vise og dele Youtube-videoer.

Musikkvideoer

Blant mange videoer på Youtube finnes selvsagt også musikkvideoer, men nå har nettsiden organisert denne sjangeren på en egen side. Denne finner du på youtube.com/music.

Direktesendinger

Youtube tilbyr i utgangspunktet ikke direktesendinger. Riktignok har Youtube enkelte ganger tilbudt direktesendinger fra begivenheter som konserter og sportsarrangementer, men dette har hittil kun vært sporadiske tilbud, og alltid ved bruk av teknologi fra andre selskaper. I september 2010 startet Youtube med testing av direktesendinger, men dette var kun en kortvarig test på to dager (13. og 14. september 2010). Det er usikkert om og når Youtube skal fortsette med dette.

Youtube på mobilen

Nettstedet youtube.com finnes i en tilrettelagt utgave for mobiltelefoner. Denne er tilgjengelig via adressen m.youtube.com i nettleseren på mobilen. Les mer om tjenesten på youtube.com/mobile. Vær imidlertid oppmerksom på at bruk av en slik tjeneste vil innebære stor datatrafikk, og derfor kan kostnaden ved bruk av tjenesten bli svært høy, med mindre du har et mobilabonnement med fastpris.Google TV

Youtube Leanback er en tjeneste som er presentert som en forhåndsvisning av en tjeneste som på et senere tidspunkt skal kunne bli til Google TV, det vil si en tjeneste som skal være optimalisert for visning på en TV. Sendingene du får i denne forhåndsvisningen er basert på dine tidligere valg på Youtube, men dersom du ikke har Youtube-konto får du noen utvalgte populære videoklipp – les mer.

Youtube Leanback er altså en test, men du finner tjenesten på youtube.com/leanback. Sending starter automatisk når du besøker nettstedet.

Youtube på TV

Det finnes etter hvert mange enheter (blant annet TV-er, Wii, Playstation og Blu-ray-spillere) som har innbygde kanaler med mulighet for visning av Youtube-videoer. På youtube.com/youtubeonyourtv finner du veiledning for oppsett av Youtube på en TV.

HTML5

Som tidligere (i introduksjonen) nevnt driver Youtube med et eksperiment med video med HTML5, og denne visningen finner du på youtube.com/html5. Dette krever nettleser som støtter både videotaggen i HTML, og h.264-enkodet video, noe Youtube mener foreløpig kun gjelder Chrome, Opera 10.6, Safari, Internet Explorer og Firefox 4 (beta i skrivende stund).

Video med HTML5 gjør det mulig å vise videoer uten å måtte installere ekstra programvare. Per i dag er det Adobe Flash som må installeres før visning av videoer er mulig.

Visning av video på nettsider

Du kan på en enkel måte legge ut en video på en blogg, din hjemmeside, et diskusjonsforum eller en hvilken som helst nettside, det vil si en lenke som inkluderer bilde av selve videospilleren på Youtube, på denne måten:Høyreklikk på selve videoen, og velg "Copy embed html". Nå har du kopiert kildekoden på denne måten, kan du lime inn koden hvor du vil. Dersom størrelsen (640x385) på bildet ikke passer inn i nettsiden som det skal kopieres inn i, kan du endre på verdien for både "width" og "height".

Deling av video

Du kan dele ut en video via en Share/Del-lenke midt på siden, og velge en av lenkene til de sosiale nettstedene som dukker opp under Share/Del-lenken dersom du trykker på den.

Med bruk av tagger kan man endre visning av videoer som deles ut til andre brukere. Slike tagger kan kun legges inn av brukere som eier videoene, det vil si som laster dem opp til Youtube.

Taggen legges inn i en spalte på høyre siden av videoen. Det er en spalte som blant annet inneholder informasjon om den aktuelle videoen.

En tagg kan legges til via en Account-lenke som er plassert på toppen av en Youtube-side, det vil si eieren av videoen må først logge seg inn på Youtube-siden. Trykk deretter på Edit-knapp og på Video Information-lenke for å redigere.

Her er noen av tagger som kan brukes til å endre visning:

  • "yt:crop=16:9" – denne taggen zoomer inn på 16:9-delen av videoen slik at eventuelle svarte kanter rundt videoen forsvinner.

  • "yt:stretch=16:9" – skalerer "anamorphic"-videoer (videoer som har svarte kanter).

  • "yt:stretch=4:3" – skalerer widescreen videoer slik at de blir tilpasset en 4:3-spiller.

  • "yt:quality=high" – ordner videoen slik at standardinnstillingen blir av høyest mulig kvalitet.

Kontrollere startpunktet i en video

Det er mulig å kontrollere startpunktet på en video ved å endre litt på adressen (URL) til videoen.

Dersom du legger til #t=_m_s mot slutten av videons URL kan du kontrollere startpunktet for visning av videoen. Eksempelvis vil URL-en http://www.youtube.com/watch?v=p_IZ6CAlxG8#t=0m60s føre til at startpunktet for videoen vil forflytte seg ett minutt inn i videoen.

Opprett en spilleliste

Du kan opprette en spilleliste via en egen Playlist-lenke midt på en nettside for en beste video.

Du vil finne din playlist på youtube.com/my_playlists. Du vil på høyresiden finne innstillinger for din spilleliste.

Tilleggsprogrammer for nettleser

Det finnes et stort utvalg av programmer som kan forbedre Youtube-opplevelsen. Lenkene vi presenterer her kun et lite utvalg. Du finner flere programmer i de delene av denne guiden som omhandler søk og overføring.

Nye funksjoner

youtube.com/testtube finner du funksjoner som utviklerne eksperimenterer med men som alle som ønsker kan teste ut.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen