YouTube pusser opp ikoniske musikkvideoer til Full HD

YouTube pusser opp ikoniske musikkvideoer til Full HD

Inntil 30 år gamle videoer får bedre bilde og lyd.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

YouTube melder at de i samarbeid med Universal Music har startet prosessen å pusse opp hundrevis av ikoniske musikkvideoer fra studioets artister. Innen slutten av neste år skal antallet ha kommet opp i 1000 videoer.  

Blant musikkvideoene som pusses opp finner vi Tom Pettys «Free Fallin'» som ble spilt inn for hele 30 år siden. Nå er videoen «remastret» i full HD-kvalitet.

Samme behandling har foreløpig også 36 år gamle «All Night Long» fra Lionel Richie, 28 år gamle Boyz II Mens «End of the Road»- og 25 år gamle Beastie Boys «Sabotage»-video mottatt. I tillegg til Lady Gagas «Bad Romance», som en av de nyere videoene.

Med oppussingen håper selskapene å gjøre musikken til artister mange av dagens voksne har lyttet til mer relevant for nyere generasjoner. 

Skarpere videoer med bedre lyd

Beastie Boys «Sabotage». Foto: UMG

De oppussede versjonene, som er basert på tidvis svært gamle master-innspillinger vil erstatte tidligere opplastede videoer i såkalt «standardkvalitet». 

Du kan imidlertid kjenne igjen musikkvideoene som har fått en kvalitetsoverhaling ved å se etter «REMASTERED IN HD!» i beskrivelsen. Selvsagt er også oppløsningen «1080p» tilgjengelig som valg når du trykker på det lille tannhjulet i videoens høyre hjørne.

Som The Verge skriver ble mange av musikkvideoene det er snakk om ikke spilt inn i HD-oppløsning, men en remaster-prosess basert på originalinnspillingen kan likevel gjøre mange av videoene skarpere og mer levende med mindre støy. I tillegg kan også selve lydkvaliteten heves – la oss ikke glemme den!

Fra 720p til 4K-oppløsning på under 10 år

Lady Gagas «Bad Romance». Foto: UMG

For alle som nå tenkte at det er sprøtt hvordan eksempelvis Lady Gagas «Bad Romance» ikke allerede var tilgjengelig i full HD-kvalitet er det kanskje på sin plass å minne om at denne låta nærmer seg ti år med stormskritt. Og YouTube har vært gjennom en rivende utvikling siden den ble gitt ut.

Faktisk kom ikke støtte for å laste opp videoer i full HD-kvalitet før i november 2009, samme måned som «Bad Romance» ble sluppet. Før det hadde den maksimale kvaliteten for alle videoer vært stusslige 720p.

I dag laster mange artister og studioer opp musikkvideoer i 4K-oppløsning, som er fire ganger så detaljerte som Full HD. I tillegg støtter YouTube inntil 60 bilder i sekundet nå, mot kun 30 tidligere.

Sjekk resultatet av «remasteren» til 30 år gamle «Free Fallin».

(Kilder: YouTube, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen