Yota har lansert helt annerledes smarttelefon
(Bilde: Yota)

Yota har lansert helt annerledes smarttelefon

Hva med skjerm på begge sider?

Yota Devices YotaPhone

Størrelse: 67 x 133,6 x 9,99 mm
Vekt: 146 gram
Skjermer: 4,3 tommer, LCD, Gorilla Glass 3, 1280 x 768 piksler, 4,3 tommer, e-blekk gråskala, 640 x 360 piksler, "alltid på"
Prosessor: Qualcomm Snapdragon S4 Pro, Dual Core Krait @ 1,7 GHz, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean med tilpasninger
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 900/1800/2100 MHz, LTE 800/1800/2600 MHz, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0+HS+Smart, GPS+A-GPS, Slim Port (HDMI gjennom Micro-USB)
Kamera: 13 megapiksler, 1 megapikslers frontkamera
Minne: 32/64 GB lagring, støtter minnekort
Batteri: 1800 mAh batterikapasitet
Pris og tilgjengelighet: Fra 499 euro i europeiske markeder. Fem store markeder innledningsvis, åpner opp for 15 nye markeder (inkludert Norge) i første kvartal av 2014
Gråtoneskjermen på baksiden kan brukes til lange leseøkter, eller hvis batteristatusen minker urovekkende raskt.
Gråtoneskjermen på baksiden kan brukes til lange leseøkter, eller hvis batteristatusen minker urovekkende raskt.Foto: Yota

Russiske Yota har i morgentimene i dag endelig lansert telefonen de har snakket om i rundt ett års tid. Etter et år med mange store, viktige mobillanseringer er det kanskje passende at den mest spesielle av dem dukker opp helt på tampen.

YotaPhone er nemlig den første telefonen vi kjenner til som har både en e-papirskjerm og en vanlig LCD-skjerm.

Les også: YotaPhone har skjerm både foran og bak

Android med to skjermer

En av fordelene med egen e-papirskjerm er at mange synes det er en mer behagelig teknologi å lese lange stykker tekst på. Skjermen bruker heller ikke strøm når den ikke oppdaterer seg. Dermed er det en svært batterivennlig måte å lese tekst på.

YotaPhone er basert på Android, men skal ha egne tilpasninger for å få toskjermløsningen til å fungere. Hvis du vil ta med deg teksten du leste på fra hovedskjermen til sekundærskjermen, sveiper du bare ned på LCD-skjermen med to fingre samtidig.

Begge skjermene er 4,3 tommer store, men hovedskjermen skal ha en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Også resten av innmaten i YotaPhone er hakket mer ordinær. Her finner du en tokjernebrikke på 1,7 GHz, og 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Et kamera som knipser bilder i 13 megapikslers oppløsning har det også blitt plass til.

Til Norge på nyåret

Telefonen vil innledningsvis bli tilgjengelig i Russland, Østerrike, Frankrike, Spania og Tyskland. Først over nyåret vil telefonen bli tilgjengelig i Norge, som del av en utrulling til 15 nye markeder.

Det kan hende det er første gangen du hører navnet Yota, men det er ikke noen helt ny aktør. Selskapet er en avlegger av mobiloperatøren Yota, eid av et separat selskap ved navn Wooden Fish. Det er heller ikke første gang Yota slipper telefoner under egen merkevare, men dette er den første av dem som selskapet har utviklet uavhengig av andre store mobilprodusenter.

YotaPhone vil komme i to farger; svart og hvitt. Her de to versjonene ved siden av hverandre.
YotaPhone vil komme i to farger; svart og hvitt. Her de to versjonene ved siden av hverandre.Foto: Yota

– I høyden noen titalls tusen i 2014

Tilgangen på den nye telefonen kan bli trang. Det skal alt være forhåndsbestilt rundt 10 000 enheter av telefonen. I hovedsak skal disse være solgt i Russland.

Analytikerne tror ikke ubetinget på den nye mobilen. Denis Kuskov er analytiker i TelecomDaily, og sier følgende til nyhetsbyrået Reuters.com.

– Yota har ikke noe merkenavn å flyte på hos folk flest. De er ikke Samsung, Nokia, eller Apple, som alle har fans. Ingen forventer en YotaPhone. På sitt beste mener vi YotaPhone-salget vil nå noen titalls tusen i løpet av 2014, forklarer Kuskov.

Les også: Vi prøvekjører Kazam Trooper og Thunder

Prislappen på herligheten vil være 499 euro i Europa, eller rett over 4100 kroner før fortolling og avgifter. Under kan du se videoen fra Yotas lansering i Moskva.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen