Xpress-musikk fra Nokia

Kampen om MP3-kundene har nærmest blitt en duell mellom Sony Ericsson og Nokia, og mye står på spill. I helgen lanserte Nokia en ny modell spesielt egnet for musikkavspilling ved navn 3250.

På designsiden er det det vridbare tastesettet som tiltrekker seg mesteparten av oppmerksomheten. Telefonen er nemlig delt i to, og det nederste leddet med taster kan roteres 360 grader. På baksiden av tastesettet finner vi telefonens dedikerte knapper for musikkspilling, som aktiveres ved å vri tastesettet 180 grader.

Nokia 3250 er en smarttelefon, og benytter samme grensesnitt som Nokias to andre musikkmobiler, N91 og 6630 Music Edition, altså Symbians Series 60.

Skjermen har en oppløsning på 176 x 208 bildepunkter, og kan vise 262 000 farger.

3250 har et internminne på 10 MB. Hvis ikke dette skulle være nok, kan minnekapasiteten utvides med et Micro SD-minnekort på opptil 1 GB.

Telefonen støtter flere filformater, blant andre MP3, WMA, M4A og AAC. Med i pakken følger programmet Nokia Audio Manager og USB-kabelen CA-53, som lar deg overføre musikk direkte fra PC-en til telefonen ved hjelp av dra-og-slipp-metoden.

3250 skal klare 10 timer med musikkspilling før batteriet takker for seg. Taletiden er satt til 3 timer, og standby-tiden til 245 timer. Til sammenlikning skal W800i klare å spille musikk i 15 timer, og det dobbelt av det hvis du kun benytter telefonens musikkspiller.

Skulle du bli lei av å høre på dine egne musikkfiler, kan du alltids lytte til telefonens integrerte FM-radio. Du har mulighet til å stille inn 20 kanaler på forhånd, slik at du slipper å søke etter kanaler hver gang du vil høre på radio. 3250 har også støtte for Visual Radio, som for eksempel gjør at du kan få informasjon om hvilken sang som spilles på radioen der og da, delta i konkurranser og laste ned sangen du hører rett til mobiltelefonen.

Med i pakken følger også hodesettet Music Headset HS-2. Hvis du heller vil benytte dine egne hodetelefoner, kan disse plugges inn i hodesettets overgang til en vanlig 3,5 millimeter minijack-port.

3250 har støtte for både EDGE og GPRS klasse 10. Blåtann er også til stede, og lar deg enkelt overføre musikk og andre filer til andre blåtannenheter.

Kamera har, i likhet med N91, en oppløsning på 2 megapiksler. Kameralinsen er plassert på tastaturdelen av telefonen, og kan derfor fritt roteres rundt 360 grader slik at den peker både frem, bak og til siden for telefonen.

Telefonens mål og vekt er oppgitt til henholdsvis 104 x 50 x 20 millimeter, og 115 gram.

3250 vil komme i salg i løpet av første kvartal neste år, og vil ha en pris på knappe 3 400 kroner inkludert moms.

På Nokias nettsider finner du en video med 3250.

Nokia XpressMusic
Det var ikke bare 3250 som ble vist frem på Nokias presselansering i dag. Den finske mobilgiganten annonserte også at denne og selskapets andre musikktelefoner skulle innlemmes i en ny produktserie, kalt Nokia XpressMusic. Denne serien vil selvsagt være en klar konkurrent til Sony Ericssons Walkman-telefoner.

For å fortjene et XpressMusic-stempel, må telefonene for det første ha dedikerte knapper for musikkstyring. Deretter må de ha bedre lydkvalitet enn andre telefoner på markedet, og støtte for vanlige minijack-øreplugger.

Når du hører på musikk og får en innkommende samtale, skal telefonen være i stand til å pause musikken for så å automatisk fortsette når samtalen er over. Telefonen må også kunne spille musikk kontinuerlig i minst ti timer uten å behøve lading.

Videre kreves det også at en XpressMusic-telefon må ha plass til en vesentlig mengde sanger, støtte for USB 2.0 og filformater som MP3, M4A, WMA, AAC og eAAC. I tillegg er muligheter for rask trådløs overføring av musikk en selvfølge.

Om Nokias XpressMusic blir et alvorlig stikk i siden for Sony Ericsson, gjenstår å se. Det var imidlertid ikke overraskende at Nokia dukket opp med et eget merkenavn for sine musikkmobiler, slik som Sony Ericssons Walkman-varemerke.

Walkman-merket har nemlig, med sin lange fartstid i markedet, vært et klart ess i ermet for Sony Ericsson i kampen om MP3-markedet. De fleste har et forhold til Walkman-merket, som først ble kjent gjennom Sonys bærbare kassettspillere på 80-tallet. I de senere år har også blant annet Sonys bærbare CD-spillere og Mini Disc-spillere hatt Walkman-logoen på lokket.

Nokia får med dette hard konkurranse fra den svensk-japanske produsenten. Hvem som til sist kommer seirende ut av duellen gjenstår å se.

(Kilder: Nokia, Mobil, Digi)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen