Ledelsen i Xiaomi. Direktør Lei Jun i midten.
Ledelsen i Xiaomi. Direktør Lei Jun i midten. (Bilde: mi.com)

Xiaomi selger flere smartmobiler enn Samsung i Kina

Den kinesiske produsenten selger mest av alle i andre kvartal.

Det er første gang at Xiaomi, kjent for mobiltelefoner i den rimelige enden av skalaen, forbigår Samsung, melder The Wall Street Journal. Produsenten kom ikke inn på markedet før i 2010, men har bemerket seg med godt utstyrte toppmodeller til lave priser. 

Xiaomi sikret seg en markedsandel på 14 prosent i andre kvartal, tett fulgt av Samsung med 12 prosent. Det er et stort sprang fra fjorårets 5 prosent for nykommeren. Lenovo og Yulong endte begge opp med 12 prosent hver av markedet. 

Selger til selvkost

Xiaomi er ikke helt som andre smartmobilprodusenter. Til tross for at de nå er et av Kinas største elektronikkselskaper er de fremdeles privat eid av grunnleggeren, Lei Jun, ledelsen og noen eksterne investorer. I tillegg driver de sin egen nettbutikk for salg av mobilene, er dyktige på markedsføring og har fått til en vellykket utvikling av egen programvare, skriver The Wall Street Journal. 

Smartmobilene er priset så lavt at omsetningen knapt dekker produksjonskostnadene. Selskapet satser isteden på å tjene penger på salg av applikasjoner. Det har presset utsalgsprisene ned til halvparten av hva andre flaggskip koster. Deres siste toppmodell, Mi4, starter på 1 999 yuan, melder phonearena.com. Det tilsvarer rundt 2 030 norske kroner. 

Beskyldt for å etterligne Apple

Xiaomi Mi4.
Xiaomi Mi4.Foto: Xiaomi

Sjefen for Xiaomi, Lei Jun, var umiskjennelig antrukket i sort t-skjorte, dongeri og joggesko under lanseringen av selskapets nye flaggskipstelefon 22. juli i år. Ikke helt ulikt en viss Steve Jobs. Det er ikke bare klesstilen som kan minne om Apple. Ifølge Business Insider er Mi4 svært så lik iPhone 5. I tillegg er nettbrettet deres, Mi Pad, nesten identisk med iPad Mini.  

Nestsjefen for globale relasjoner, Hugo Barra, har imidlertid sett seg lei på beskyldninger om at Xiaomi kopierer Apple. Han vil dessuten at selskapet skal bli kjent som Mi, da det er enklere å uttale. I en samtale med The Verge sier han at:

—Mi er et utrolig innovativt selskap, som aldri slutter å forbedre og raffinere sine design. Beskyldningene om at vi kopierer Apple er sensasjonalistiske uttalelser fra dem som ikke har noe bedre å snakke om. 

Les også: Apple, Samsung... og Xiaomi?!

(Kilder: Business Insider, phonearena.com, wsj.com, theverge.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen