Xeon EM64T selger best

Tallene for tredje kvartal i servermarkedet ble lagt frem denne uken. Ifølge IDC og ZDNet ble det solgt 60 000 servere basert på Xeon EM64T "Nocona", i tredje kvartal.

Litt skremmende for AMD er det kanskje at det "bare" ble solgt 52 000 servere med Opteron-prosessorer. Til tross for at Opteron har over ett år forsprang på EM64T og "Nocona"-prosessoren (også referert til som iAMD64 hos enkelte), har altså Intel allikevel klart å selge mer etter kort tid på markedet.

EM64T ble tilgjengelig som serverteknologi i sommer og må sies å ha fått raskt rotfeste - ihvertfall dersom man skal sammenligne med Opteron. Nå skal det sies at Intel allerede har et meget sterkt merkenavn å spille på i form av "Xeon" og at kunder som allerede kjører slike løsninger med tilfredshet fortsatt vil bygge på samme plattform. "Nocona" vil dermed være det naturlige valg for mange - uavhengig av EM64T.

Opteron har vært med å etablere AMD64-plattformen og muligheter for 64-bits prosessering er nok motivasjonen for mange som kjøper slike servere. Motivasjonen for å Xeon EM64T er nok i de fleste tilfeller en helt annen.

Ifølge IDC kjører flesteparten av "Nocona"-systemene fortsatt en eller annen 32-bits versjon av Windows, mens 60 prosent av Opteron-systemene kjører 64-bits Linux. Som en generell konklusjon kan man derfor kanskje si at kunder som kjøper Opteron er mer klar over hva de ønsker av ny teknologi, enn de som kjører Xeon EM64T.

Markedsføringsapparat, penger og merkenavn tatt i betraktning, skal det nok mye til at AMD klarer å selge flere enheter enn Intel i servermarkedet. AMD64 har imidlertid klart å etablere seg som en sterk aktør, og vil neppe forsvinne - selv om Intel har mer markedsandel. Konklusjonen er at det er nok kundegrunnlag både for Intel EM64T, AMD Opteron og IBM Power.

Til informasjon kan det nevnes at Windows for x86-64 trolig ikke vil bli tilgjengelig før høsten 2005. Salget av Linux-servere steg på sin side med nesten 43 prosent i tredje kvartal.

(Kilder: IDC, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen