Test

Xcute DV1

Design og kvalitet - 

Taiwanske Xcute er en nykommer på det norske mobilmarkedet, men har store ambisjoner, og utfordrer nå store produsenter som Nokia og Sony Ericsson i deres egen bakgård. DV1 er den første modellen vi får stifte bekjentskap med her til lands, og telefonen kan by på forfriskninger som 3,2 megapikslers kamera, MP3-spiller og høyoppløst skjerm.

Allerede ved første øyekast merker man at det er kameraet til telefonen som står i fokus. Telefonens topphengsel praktisk talt buler av kameraoptikk. På siden av kameraet sitter det en egen tast som regulerer fokus, mens det under kameralinsen er en liten blits.

Når man skal ta bilde, snur man skjermen mot høyre og vender telefonen mot motivet man vil ta bilde av. Akkurat som på Nokia N90, så styres det meste av kameraet fra knappene på siden, noe som er mer praktisk enn å måtte styre med de vanlige tastene. Forskjellen er at DV1 har adskillig færre taster enn N90, dermed er lettere å forstå seg på for en fersk bruker.


(Klikk for større bilde)

XCute har valgt en original måte for å starte opp funksjonene til DV1. I stedet for at man må bla seg gjennom menyen, kan man bevege seg rundt på et eget navigasjonshjul. Hjulet starter i vanlig "telefonmodus", og gir også tilgang til kameraet, bildegalleriet, videoopptakeren, diktafonen og mp3-spilleren. Du beveger deg rundt på hjulet ved å trykke på en knapp like under, helt til rett ikon lyser opp.

På en måte er det stressende å måtte forholde seg til både menyer og et eget navigasjonshjul på en og samme tid. Mange vil nok mislike denne formen for navigering, ettersom man ikke finner funksjoner som kameraet og diktafonen i menyene, og er tvunget til å hente dem frem via navigasjonshjulet. Men samtidig er det interessant å se alternative designløsninger som er innovative og får frem likhetstrekkene mellom DV1 og et vanlig kamera.

Klumpet design og vonde menytaster
Det store minuset med kameraløsningen er at DV1 blir ganske klumpete. Selv om målene ikke er mer enn 9 x 4,6 x 2,6 cm, så virker telefonen større på grunn av kameradelen, som mildt sagt dominerer utseendet og som gir telefonen et noe svulstaktig preg på innsiden av trange jakke- og bukselommer.

I tillegg la vi merke til at kvaliteten på kontruksjonen var dårlig. Skjermen virker for eksempel å være dårlig festet til resten av telefonen, og man får assosiasjoner til bilder som henger skjevt og holder på å falle ned.

DV1 gjør det ikke stort bedre på vektskålen. Med en vekt på 118 gram, legger telefonen seg godt over det som er gjennomsnittlig vekt på en mobiltelefon i dag.

    
(Klikk for større bilder)

Et annet problem er menytastene, som er altfor små. Spesielt den fireveis navigasjonstasten var et mareritt uten like, som ga undertegnede mange gode grunner til å fyre av et større antall saftige gloser. Problemet er at tastene er for små, og ligger knipent til under skjermen.

Minus nummer to når det gjelder tastene er at man ikke kan bekrefte med navigasjonstasten. Dette tvinger deg som bruker til å bekrefte med kommandotastene på siden, som for opplysnings skyld er enda mindre og mer utilgjengelig enn navigasjonstasten.

Lyset i enden av tunnelen blir da talltastene. Selv om disse ligger en tanke dypt nede i telefonen er er det tilrettelagt for at man både kan taste nummer og skrive meldinger utenå bli påført store smerter.

Så alt i alt har DV1 noen gode og noen dårlige sider. Telefonen er i og for seg praktisk og brukervennlig, og har en del spreke designløsninger. Samtidig er den klumpete og tung. Minuset med stor M blir menytastene, som i korte trekk kan beskrives som definisjonen på fingertortur.

Xcute DV1 med abonnement

Xcute DV1

Xcute DV1 med abonnement   Les mer »

Xcute DV1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen