X86-64 også fra Intel?

Det har tidligere i år blitt sagt at Prescott inneholder muligheter til å utvide med 64-bit og det ble også spekulert i når Intel eventuelt kommer til å aktivere disse. Les mer her: Prescott64 aktuelt lenger frem i tid? Ifølge uttalelser fra Intel er det ikke aktuelt med noen som helst x86-64 prosessor før 2005, men selskapet har endret mening på kort tid tidligere og kan selvsagt også gjøre dette i fremtiden.

Teknologiselskapet American Technology Research mener det er meget sannsynlig at Intel i 2004 kommer til å lansere en 64-bits x86-prosessor. Grunnen til dette er at AMD nå er eier av hele dette markedet og ser ut til å gjøre god suksess med salget av Opteron og Athlon 64. På toppen av det hele høster selskapet priser og mange lovord med disse produktene, noe som helt sikkert må være hardt for Intel å svelge.

Selv om Intel videreutvikler en 64-bits versjon av Prescott, Tejas, Potomac eller hvilken CPU det måtte være, vil det også ta tid å lage støttende brikkesett, hovedkort og annen infrastruktur. Dette betyr at AMD får god tid til å bygge seg opp med sin AMD64-plattform ettersom de er alene om å tilby slike systemer.

De fleste store leverandørene av operativsystemer med respekt for seg selv har lansert eller har planer om å lansere OS for Opteron. SuSE, Mandrake, FreeBSD er gode eksempler. Dessverre utsatte Microsoft Windows Server 2003 for x86-64 til 2. halvdel 2004, men dette kan virke positivt inn på BSD og Linux som server-OS på Opteron-systemer.

Enkelte har faktisk spekulert i at grunnen til Microsofts utsettelse er støtte for Intel x86-64. Ved forrige anledning skal Microsoft ha nektet å støtte to forskjellige arkitekturer på 64-bit, men situasjonen er i dag forskjellig fra det den var i fjor.

 

(Kilder: The Inquirer, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen