x505: Ny Sony VAIO i karbon på 845g

Sonys portefølje av datamaskiner blir stadig mer etterspurt i verdensmarkedet. Selv om det til dels kan virke at Sony forsøker å skjule en bestanddel av maskinvarerelaterte produkter fra noen markeder, er det i et perspektiv seende til å utgi en positiv indikasjon mot det kommende fremtidsbildet. Gjennom tidshorisonten fra etablering i 1946 har Sony i vandring fra mikroelektronikk til datateknikk rukket å levere mangfoldige revolusjonerende produktinnovasjoner. Og godt beplantet i globaliseringsøyemed er aspekt omveltet til prospekt, der det neppe har vært noe i veien med elektrokonsernets kanalisering av markedsteknologi. VAIO (Video Audio Integrated Operation) er populært kalt pc-segmentet til Sony Corporation som inntjener en volumomsetning av digitale apparater. Men heuristisk sett er det et rammeparaply som dekker hele produktfamilien av forbrukerelektronikk (TV, videokamera, digitalkamera) til dataelektronikk (minnebrikker, datamaskiner og portable enheter) samt en blanding av produkthybrider.

Interessen for nye tronarvinger i det edle VAIO-hierarkiet er heller ikke vaklende. Verken på totalkapitalrentabilitet eller salgsoptimalisering ligger Sony i etterkant. Men hvor er VAIO-pcer og hva nytt er å hente fra Sony? Fra verdenskonvensjonen på CeBIT kunne mange skuelystne se et nytt barn komme til av Sony VAIO. Og det lille underet er en ultraportabel bærbar i et voksende produktsegment av mobile datamaskiner, som har fått navnet VAIO X505. Sony regner med at x505 vil være klar for markedet i løpet av juni. I Japan er de første modellene i ferd med å bli lansert, mens Europa får vente til primo juni.

Sony Style: Sony VAIO X505 fra CeBIT

Sett fra siden med en avstand på noen meter ser den ut til å ligne på en kalkulator fra Texas Instruments. Men går man fra illusjon til funksjon, er det til venstre for hovedkortet installert en harddisk og til høyre for gjenstanden har Sony frigjort en brønn til PC-kort (PCMCIA). Den lille skapelsen er konstruert til å arbeide med 512MB minne og har to USB-porter, mens dataoverføring forekommer med Firewire, modem og et integrert nettverkskort som er faststående på hovedkortet. VAIO X505 kommer forøvrig til å bli lansert uten et integrert nettverkskort for WLAN. Kilder på CeBIT kunne fortelle at Sony i Japan har tilordnet ett radiobasert PC-kort for datamaskinen i hensikt å tilrettelegge arbeidsforhold til mobile miljøer. Sett stående mot datamaskinen i glassutstilling, er tastaturene fra et teknisk synspunkt forholdsvis små med lite mellomrom mellom tastaturbrettet og i midten av tastaturet står en fint plassert pekepinne, regulert til å erstatte funksjonaliteten til musen.

Arbeidskapasitet på 6 timer

Prosessoren i Sony VAIO X505 er en av Intels lavstrømstyrte (Ultra Low Voltage) CPU-er på 1 GHz Pentium -M og har en tilpasset diagonal LCD-skjerm på magre 10,4". Noe ryktefullt er batterilevetidens holdbarhet mellom 5 og 6 timer og med minst fem timers effektiv elektronisk utstrømning, skal energimodulen levere akseptabel brukstid til dagligdagse arbeidsoppgaver. Den grad av fleksibilitet bør en bruker kunne forvente av en batterimodul som er dertil komponert med en fleksibel prosessor og lettvektig kabinettløsning.

Tiden for endelig lansering i Norden er foreløpig uklart og ettersom Sony ikke har et særlig dominerende vindtrekk i nordisk marked, kan det gå ytterligere tid til VAIO X505 strømmer sitt hav til Norge. Sony har tilsynelatende ikke som førsteprioritet å bli størst i markedet. For stort er konsernet og med et storpreg av varemerkeanerkjennelse som elektronikkindustriens største ansikt, rydder Sony markedsterrenget til å gi pusterom for nye aktører med halvfabrikasjoner og masseproduserte low-end versjoner av bærbare datamaskiner. Prisen på Sony VAIO X505 utestår foreløpig ukjent, men vil balansere et sted på 28000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen