Test

X-Men: The Last Stand

Siden sist vi så Wolverine, Storm, Charles Xavier, Magneto og resten av gjengen har forholdene for mutanter bedret seg til de grader. Presidenten er sympatisk, og genfrikene har sin egen minister i Mutantdepartementet. Evolousjonens avvikere er ikke like ekle som de en gang var.

Røffere

Det sier i grunnen seg selv at tingene ikke kan gå mutantenes vei i lengden, fryd og gammen blir tross alt litt kjedelig. Et firma lanserer en såkalt "kur" mot mutantgenet, en handling som skaper sterke reaksjoner. Det hele brygger opp til en real splittelse i mutantsamfunnet, med Brorskapet ledet av Magneto på den ene siden, og X-Men på den andre. Velg din side.

Håper de ser at jeg har trent skikkelig. Foto: 20th Century Fox

Som om ikke dette var nok plages X-Men-troppen også av interne konflikter. Scott Summer / Cyclops, spilt av James Mardsen (The Alibi, Heights), er redusert til en skygge av sitt tidligere jeg. Han har aldri helt kommet over Jean Greys (Famke Jansen) tragiske død i den forrige filmen. Eller er hun egentlig død? Spørsmålet plager laserøyemannen så mye at han drar opp til stedet der ulykken skjedde. Der venter Phoenix (Famke Janssen), Jean Greys ukontrollerbare andre personlighet, en mutant så sterk at hvem som helst skjelver i bukselommene. "X-Men: The Last Stand" viser allerede tidlig at den er mye mer dyster og røffere enn sine forgjengere.

Marvel opp i mente

Denne filmen huser trolig også det største antall kjente og kjære mutanter. Utenom de vi kjenner fra før gjør også Cain Marko / Juggernaut (Vinnie Jones), Dr. Hank McCoy / Beast (Kelsey Grammer), Warren Worthington III / Angel (Ben Foster), Piotr Rasputin / Colossus (Daniel Cudmore), Kitty Pryde / Shadowcat (Ellen Page) og Callisto (Dania Ramirez) sitt inntog i person- / mutantgalleriet.

Persongalleriet er fargesprakende, både mentalt og bokstavelig talt. Det blir heller ikke for mye å holde styr på, rett og slett fordi Brett Ratner ikke har vært redd for å vise at også mutanter kan dø. Og her er det ingen grunn til å lure, "X-Men: The Last Stand" er en dødsdans, en sjeldenhet blant tegneseriehelter som hopper over på lerretet.

Humoren er også plass, selv om den til tider kan virke en smule påklistret. Spesialeffektene gjør naturlig nok sitt, men de er ikke blitt et element som filmen baserer seg på. Heller har regissør Ratner satt sin lit til historiens høye tempo og karakterenes dybde.

Mer psykologi takk

Til tider virker uheldigvis filmen litt for stresset. Det kan virke som om filmskaperne ikke var helt sikre på hvordan "X-Men: The Last Stand" ville bli mottatt, og at de derfor har gått for en "trygg" lengde på 1 time og 45 min. Og det funker greit nok. En kan dog lure på om filmen ikke hadde blitt enda bedre med litt mer tid. Tid nok til å utvide karakterenes problemer og situasjonen mutantene befinner seg i. Enkelte scener har så stort emosjonelt potensiale at hjertet venter på å vrenge seg og tårekanalene åpner seg prevantivt, men potensialet blir stående uforløst. Ett eksempel på dette er scenen hvor en liten mutantgutt desperat prøver å file av seg vingene sine for at pappa ikke skal bli sint.

Plutselig var det ikke like kult å leke
Hva med å leke "snill purk, slem skurk"? Foto: 20th Century Fox

Du kan fint storkose deg med "X-men: The Last Stand" uten å ha lest tegneseriene. Dersom du ikke har sett de to tidligere filmene blir det dog vanskelig. Filmskaperne har også gitt seg selv en mulighet for atter en oppfølger, noe som uten tvil vil ødelegge X-Men-trilogien slik den fremstår nå, om en i det hele tatt kan snakke om en gjennomtenkt trilogi. "X-Men: The Last Stand" er i alle fall en beinhard, kompromissløs "avslutning" på X-Men eventyret som sparker god fra seg.

Konklusjon

"X-Men: The Last Stand" er den beste av filmene om mutantene så langt i rekken. Den suger tak i deg med tempo, sjarm og dødelighet. "X-Men: The Last Stand" leverer en anstendig filmopplevelse til tross for at vi kanskje kunne ønsket oss enda dypere karakterer og flere personlige problemer.

X-Men: The Last Stand   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen