WUSB: Blåtann på boler

Blåtann er den desidert mest populære standarden for trådløst utstyr til datamaskinen . Å koble sammen PC og mobiltelefon via blåtann er enkelt og kjapt. Men hvis du noen gang har forsøkt å overføre MP3-samlingen din til mobiltelefonen over blåtann, har du ganske sikkert opplevd at det tar ulidelig lang tid.

Sammenlignet med andre trådløse standarder er blåtann relativt sett veldig tregt. Grunnen er at overføringshastigheten er maks 2 Mbps. Den gamle USB1.1-kabelen gir seks ganger raskere enn dette, mens trådløst nettverk med såkalt g-standard er 27 ganger raskere enn blåtann.

Med så lave hastigheter sier det seg selv at blåtann ikke er egnet for å koble til utstyr som harddisker og kamera, der du skal overføre store mengder data. Det er mulig å bruke WiFi for å koble til tilbehør, men det er ikke en løsning som har slått an i de tusen hjem, kanskje fordi nettverk ikke alltid er trykk og kjør, og utstyr med innebygget WiFi gjerne er stort og klumpete og bruker mye strøm.

Trådløs USB
Da er det godt å vite at blåtann er i ferd med å få en muskuløs og kraftig storebror, som tar overføring av store filer på strak arm. Du kan like godt lære deg begrepet med en gang: Hils på Wireless USB. Nå blir nemlig USB-porten på datamaskinen din trådløs, og i følge USB-IF, den offisielle USB-organisasjonen, betyr dette USB2.0-hastigheter gjennom luften.

Du skal nå altså koble alle sammen alle dingsene på skrivebordet helt trådløst. Hvis du sitter foran en vanlig PC, har du kanskje USB-ledninger til tastatur, mus, minnekortleser, ekstern harddisk og et hodesett med mikrofon. Kabelsalaten bak PC-en er nesten uunngåelig. Snart kan dette bare være et vondt minne fra fortiden.

Trådløs USB er en kommende offisiell USB-standard basert på den såkalte Ultra-wideband-radioplattformen (UWB) utviklet av WiMedia Alliance. Denne teknologien lover høy båndbredde og lavt strømforbruk, men fungerer bare på korte avstander, rundt ti meter.

Det er ikke bare USB som skal ta steget over i UWB-verdenen. Også blåtann vil komme til å ta i bruk UWB-teknologien, og skal i fremtiden gi samme hastighet som USB. Det snakkes også om trådløs Firewire etter samme lest.

Høy hastighet
Trådløs USB har likevel sine fordeler, som for eksempel blåtann ikke kan leve opp til. WUSB-standarden skal nemlig fungere på samme måte som den gode gamle USB-porten på PC-en din. Det vil si plug & play og full støtte i alle operativsystemer. For deg som mobilbruker har dette flere fordeler, blant annet elimineres ditt behov for å kjøpe en svindyr datakabel til mobiltelefonen en gang for alle.

WUSB åpner for trådløs tilkobling av utstyr som krever høyere hastigheter enn for eksempel blåtann gir deg. I følge USB-IF vil vi se trådløs USB i alt utstyr som i dag bruker vanlig USB, altså PDA-er, mobiltelefoner, digitalkameraer, MP3-spillere, eksterne harddisker, skrivere og flatskjermer for å nevne noe. Det hele vil fungere på samme måte som kablet USB.

En USB-enhet kan normalt ikke "snakke" med en annen USB-enhet uten å gå innom en vert. Du kan for eksempel normalt ikke koble to mobiltelefoner sammen for å overføre filer. Noen PDA-er har innebygget USB-vert slik at du kan koble til USB-utsyr. Har den ikke USB-vert, vil PDA-en ikke kunne kommunisere med annet USB-utstyr. WUSB vil fungere på akkurat sammen måte, så det er langt fra sikkert at standarden vil fungere slik vi er vant til å bruke blåtann på mobiltelefoner. Hvis telefonen ikke kan fungere som vert, vil du ikke kunne sende filer trådløst til en annen telefon.

WUSB-standarden lover hele 480 Mbps, eller nesten ni ganger raskere enn WiFi. Dagens USB-kabel kan ikke være så fryktelig lang, og har en begrensning på fem meter. Trådløs USB skal gi deg litt lengre avstand enn dette, og lover ti meters rekkevidde, altså omtrent som med blåtann. Hastigheten innenfor tre meter skal holde 480 Mbps, mens ti meter skal gi deg 110 Mbps.

Standardkrangel
Det er ventet at vi vil se de første trådløse USB-enhetene i løpen av våren. Både Gefen og Belken har vist frem utstyr de beskriver som "kabelfri USB". Dette er imidlertid ikke den offisielle WUSB-standarden, men en måte å erstatte USB-kabelen med to radiosendere, utviklet av firmaet Freescale. Faktisk foregår det en liten krig mellom Freescale og USB-IF. Freescale hevder at de har en bedre løsning enn den offisielle WUSB-standarden, siden deres løsning kan brukes på eksisterende USB-enheter.

Det er likevel forventet at WUSB blir gjeldende standard for trådløs USB-tilkobling. Standarden har nemlig Intel og Microsoft på sin side, så sannsynligvis vil vi finne WUSB på hovedkort og full støtte i Windows i fremtiden.

Det er langt fra sikkert at vi vil se trådløs USB i særlig utbredelse i 2006. Prisen på utstyret vil av erfaring sannsynligvis være høy i begynnelsen, og det tar alltid litt tid før alle produsentene adopterer en ny standard. Harddiskprodusent Seagate viste frem en konseptmodell basert på WUSB (bildet) under CES, men fortalte også at de ikke forventer å begynne masseproduksjon av den før om ett år.

Trolig vil du fortsatt ha ledning på de fleste USB-dingsene dine ut dette året, men forvent deg å kjøpe kunne en mobiltelefon eller harddisk med trådløs USB på denne tiden til neste år.

(Kilder: TGDaily.com, USB.org, Geek.com, Techworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen