Writely - en dårlig idé?

Alternativ tekst mangler

De siste par årene har applikasjoner basert på JavaScript og XML blomstret under acronymet AJAX og det heller vage navnet Web 2.0. Ved hjelp av AJAX-teknologi har det blitt mulig å lage nettsider som er virkelig dynamiske, og på mange måter kan nærme seg interaktiviteten til mer tradisjonelle vindussystemer. En type slike applikasjoner er såkalte produktivitetspakker som alle skal ta opp konkurransen med Microsoft Office, OpenOffice.org og tilsvarende offline produktivitetspakker.

Red Herring skriver at det nå finnes 17 Office-dödare på nettet. Selv om undertegnede synes deres tellemetoder er noe spesielle, er det likevel mange alternativer tilgjengelige. Blant disse kan vi nevne Google Writely, ThinkFree, JotSpot og Zoho. Vi har ikke testet alle disse, men de baserer seg alle på AJAX-teknologi.

Tankegangen har utspring i det som er kjent som tynnklienter. Da Internett begynte å vokse så mange for seg at i løpet av få år ville den tradisjonelle PCen forsvinne, og alle ville sitte med tynnklienter hjemme. Om du trengte å gjøre noen tunge beregninger, sendte du de bare avgårde til en sentral datamaskin som regnet dem ut for deg.

Tynnklient-tankegangen feilet, sannsynligvis mest på grunn av mangelen på båndbredde, men vi fikk en annen idé fra dette. Programvare kan selges som tjenester hvor man i stedet for å kjøpe en lisens abonnerer på programvaren. Når det kommer oppgraderinger er disse inkludert i prisen så lenge man fortsetter å betale den årlige avgiften. Nettbaserte programvaretjenester som Google Writely er svært gode eksempler på denne tankegangen, selv om de faktisk er gratis.

Det hele minner meg om teksten fra en gammel dance-sang som spilte på radioen da jeg begynte å skrive på denne artikkelen; Open your eyes, she's not the one!. Grunnen til at jeg mener det er svært enkel; hva skjer om du mister nettforbindelsen din? Jeg tror at giganten Microsoft nettopp av denne grunnen ikke har laget en online versjon av Office.

Ingen nett, ingen jobbing

Det er mange grunner til at nettforbindelsen kan gå ned, den mest vanlige er gjerne for personer som benytter seg av laptoper hvor de flytter mye på seg. De er helt avhengige av å ha en rask forbindelse der de er for å kunne få tilgang til sine dokumenter. På en flyplass koster det lett 50 kr timen for trådløs oppkobling, og prisene er gjerne ikke bedre andre plasser. Det er bare på enkelte fly det blir tilbudt WLAN, og det er gjerne ikke spesielt raskt, samtidig som det gjerne koster mer enn på flyplassen.

Og det finnes mange andre grunner til at nettkoblingen din kan gå ned; leverandørfeil er ikke helt uvanlig selv på bredbåndslinjer. Om du ikke har bredbånd, som fremdeles er tilfellet i store deler av verden, vil det ta svært lang tid å få tilgang til dokumentene dine.

For en bedrift kan det være katastrofalt om deres eksterne nettforbindelse går ned i arbeidstiden; plutselig kan ingen av de ansatte benytte seg av produktivitetspakken. En bedrift vil uansett være avhengig av å kontrollere serversiden; de kan ikke risikere at deres interne dokumenter er i hendene på en bedrift på andre siden av jordkloden. Per idag tillater ingen av disse nettbaserte Office-pakkene at dokumenter lagres på det lokale nettverket i stedet for "oppe i skyen".

Office Live, sier du?

- Men Microsoft kommer jo med Office Live? Det er jo Office for nettet, tenker du kanskje nå. Feil; Office Live vil bare være en utvidelse av Office-pakken, som vil gjøre samarbeidsteknologi tilgjengelig over nettet. Microsoft ønsker selvsagt å tilby dokumentlagring på nettet for enklere samarbeid, men de har også skjønt at det er viktig å ha en lokal kopi.

Så lenge du har en lokal kopi av et dokument, kan du jobbe på det når som helst, spesielt siden programvarepakken faktisk er installert på din lokale maskin. AJAX-baserte pakker kan kun lagre på nettet, siden JavaScript ikke har tilgang til å lagre på lokale maskiner.

Misforstå meg ikke, jeg mener AJAX er en glimrende teknologi, men å bruke den på produktivitetspakker tilsvarende Office og OpenOffice.org er en totalt feilslått strategi. AJAX er helt supert til å lage mer interaktive nettsider, som krever færre komplette sidelastinger. Dermed fungerer den supert til ting der man ikke er avhengig av at dataene er tilgjengelig hele tiden.

Svært mange teknologinerder som meg selv vil prøve disse nettbaserte pakkene, og sannsynligvis vil flesteparten komme til samme konklusjon som jeg har; en god idé med en enormt stor ulempe.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen