Word for blinde


DAISY

"Digital Accessible Information System" (DAISY) er XML-filer som kan "kringkastes" via høyttalere som en tale, og brukes til å lage en slags digital blindeskrift.

DAISY er konstruert på en slik måte at lytterne kan navigere seg mellom elementer som overskrifter og innholdsfortegnelser.

Organisasjonen "DAISY Consortium" ble stiftet i 1996, og har nå rundt 70 medlemmer. Den har to norske medlemmer, nemlig Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek og Utdanningsdirektoratet.

Målet med DAISY er å publisere dokumenter og bøker for blinde og svaksynte, og eventuelt andre som sliter med å lese på en vanlig måte.

Microsoft og SourceForge skal samarbeide om å utvikle et tilleggsprogram for Word 2003 og 2007. Dette skal gjøre det mulig å gjøre om en tekst i et Word-dokument til tale, slik at blinde og svaksynte kan oppfatte innholdet.

Nærmere bestemt skal et Word-dokument kunne konverteres til et såkalt DAISY XML-format som er en standard for digitaliserte bøker. Dette skal kunne gjøres via "Lagre som DAISY"-valg i Word-programmet.

Planen er å slippe det nye tilleggsprogrammet for Word tidlig neste år.

Les pressmeldingen fra Microsoft.

Flere hjelpemidler for blinde

I fjor tok Fornyings- og administrasjonsminister initiativet overfor Microsoft for å få tilrettelagt norsk taleprogramvare - såkalt talesyntese, på bokmål og nynorsk for Windows. Det er ikke kjent hvor langt dette prosjektet er kommet - les mer.

Vi har tidligere fortalt om at IBM driver med utvikling av en nettleser som er utviklet spesielt med tanke på blinde og svaksynte surfere. Det virker imidlertid ikke som den nye nettleseren er blitt lansert ennå.

Google driver fortsatt med utvikling av en egen søketjeneste som skal være tilrettelagt for blinde og svaksynte - les mer.

I februar lanserte regjeringen en ny nettside, som skal gjøre informasjon mer tilgjengelig for folket. Blant annet har nettsiden en funksjon som gjør det mulig for blinde og svaksynte å bruke sidene ved å få informasjonen lest opp - les mer.

Fredag 30. november arrangeres konferansen Kvalitet på nett 2007 som blant annet skal sette fokus på at offentlig informasjon skal være tilgjengelig for alle. Les om fjorårets konferanse i vår tidligere artikkel - Tilgjengelighet på Web.

(Kilder: News.com Blog, Betanews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen