WLAN får priotert trafikk

Den neste versjonen av VLAN, WiFi, eller 802.11x-standarden vil derimot ikke by på noen hastighetsøkning utover de 54 Mbps-ene som er tilgjengelig i dagens 802.11g. Fokus for oppdateringen til 802.11e, som også vil bli kalt "Wireless Media Extensions" (WME), har i stedet vært å tette de hullene som har holdt WLAN tilbake i mange sammenhenger.

Den største mangelen ved trådløse nettverk har alltid vært at nettverketsprotokollene er "dumme" og ikke klarer å prioritere enkelte typer trafikk som krever konstant båndbredde. Kroneksempelet på slik trafikk er IP-telefoni, som aldri vil kunne kjøre over WLAN dersom trafikken ikke kan få en garantert minimumskvalitet. Også mediaselskaper og ISP-er har dyttet hardt på for å innføre QoS (Quality of Service)-protokollen, slik at at de kan overføre media i sanntid uten å oppleve uakseptabel hakking eller dårligere bilder hver gang brukeren for eksempel sjekker e-post.

Når 802.11e blir lansert som offisiell standard i juni i år - kanskje også dette på Computex Taipei - vil den største nyheten derfor være inklusjonen av QoS-protokollen. Mange tror at dette alene vil føre til mye større spredning av WLAN-nettverk enn en hastighetsøkning.

Samtidig vil WME-baserte WLAN gå ett skritt lengre enn QoS, og inkludere en helt ny protokoll som blir hetende "Wi-Fi Scheduled Media". Denne protokollen skal kunne øremerke båndbredde for enkelte typer trafikk, og vil kunne garantere et gitt antall mbps til for eksempel videoavspilling eller telefoni.

Standardiseringsorganisasjonen Wi-Fi Alliance vil begynne å sertifisere utstyr i september, tror nettavisen The Register, som vil si at utstyr basert på 802.11e/WME kan være i butikkene kort tid etter.

(Kilder: The Register, NetworkWorldFusion, The Wi-Fi Alliance)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen