WinMX, eDonkey stenger

Flere nyhetsmedier melder nå at stengingen skal ha skjedd over natten. En domavgjørelse i den amerikanske høyesteretten i juni slo fast at alle som distribuerer enheter som brukes til å bryte åndsverksloven er strafferettslig ansvarlig for de resulterende brudd utført av andre. Dette betyr effektivt at produsentene av fildelingsprogramvare i USA kan holdes ansvarlig for all fildeling som blir gjort med deres programvare.

I første omgang skal Record Industry Association of America, RIAA, ha sendt ut brev til 7 av de ledende fildelingsprodusentene. RIAA har selv ikke kommentert hvem som mottok disse brevene, men ryktene skal ha det til at BearShare, eDonkey og WinMX var blant mottakerne. Dette har ført til at WinMX har stengt sin nettside, mens eDonkey og BearShare sine nettsider fremdeles er oppe. Reuters rapporterer derimot at eDonkey har stengt sitt kontor i New York.

De aller fleste fildelingsnettverkene er basert på en desentralisert modell, som gjør det svært vanskelig, om ikke umulig, å stoppe fildeling på disse nettverkene. Likevel, ved å fjerne tilgjengeligheten av klienten, håper RIAA at det vil begrense mange brukere fra å ta i bruk nettverkene.

Det er usannsynlig at dette vil ha svært mye å si for fildeling, da nettverkene fremdeles er operative. Man kan også distribuere programvaren for å benytte seg av fildelingsnettverkene fra land der amerikansk lovgivning ikke gjelder.

Sannsynligheten er likevel stor for at også eDonkey og BearShare velger å stenge sine nettsiden på grunn av trusler om søksmål som de ikke kan vinne.

Kilde: Reuters

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen