Windows Phone 7 er sluppet

Fire produsenter slipper til sammen ni mobiler med Windows Phone 7. Gjetter du hvilke?

Det kommer neppe som noen overraskelse at Samsung, LG og HTC kommer med mobiltelefoner som støtter Windows Phone 7. Den siste produsenten er Dell, som de fleste nok først og fremst ser på som en PC-produsent.

Uinspirert Ballmer
Steve Ballmer har unektelig vist større entusiasme for nye produkter fra Microsoft, enn hva vi fikk se under lanseringen av Windows Phone 7 i ettermiddag. Så var det heller ikke særlig mye nytt han hadde å fortelle, ti måneder etter at selskapet slapp omtrent de samme nyhetene under Mobile World Congress.

I Norge hadde Microsoft samlet teknologijournalister til en egen lanseringsseanse. Her fikk de fremmøtte se Steve Balmer presentere Windows Phone 7 live på storskjerm, uten at noen ble ekstatiske av den grunn. Seansen ble etterfulgt av en rask demonstrasjon av brukergrensesnittet til det nye operativsystemet, før pressen slapp til med sine spørsmål.

Det alle visste
Men det var en usedvanlig stille gjeng med journalister som satt og kikket ned i notatene sine. Bare en allestedsnærværende bergenser fyrte av en salve med spørsmål før han selv avsluttet med å si det alle tenkte: – Jeg spør jo bare om det vi allerede vet svaret på.

For det kom ingen store overraskelser. Vi fikk bare bekreftet det vi visste – at Norge ikke stod på listen over markeder der Windows Phone 7 skal lanseres i fase én, at det ikke blir noen abonnementsbasert musikktjeneste for norske kunder, at søkemotoren Bing ennå ikke finnes i norsk utgave, at Xbox Live ikke virker for norske abonnenter, og at det vil ta tid før det kommer noen Windows Marketplace der norske kunder kan kjøpe applikasjoner. Dessuten er det helt uvisst når Windows Phone 7 kommer med norsk operativsystem.

– Kommer den i det hele tatt på norsk, spurte bergenseren. – Jeg velger å svare den andre veien. Vi har ikke fått noen signaler om at den ikke kommer på norsk, svarte Microsofts representant, Isabella Alveberg (bildet). – Ikke for å være slem, men jeg vil minne om at vi fortsatt venter på støtte for norsk håndskrift på tablet-PC, sa bergenseren.

Grensesnitt
Windows Phone 7 er bygget opp rundt et grensesnitt som består av såkalte Live Tiles (veggfliser). Det minner om det andre kaller Widgets, men her er altså hver enkelt flis firkantet. Disse flisene kan inneholde ulike typer informasjon, eller de kan være bilder, snarveier osv.

I tillegg har telefonen tre forskjellige “hubs”, eller nav, som det heter på norsk. Den første av disse er “Social hub” hvor kontakter, meldinger og ulike typer kommunikasjon er organisert slik at du skal få god oversikt over ditt sosiale liv i bits og bytes.

Den andre er “Music- and Media-hub”, mens den siste er “Office-hub”.Mange godbiter
Selv om telefonen ikke har alle tjenester på plass fra dag én (og kanskje ikke på flere måneder), så er det nok av godbiter igjen til at vi hilser Windows Phone 7 velkommen. Den engelske versjonen vi kan kjøpe i Norge vil ha norsk ordliste. Norske tegn kan hentes frem på tastaturet, enten du velger en modell med fysisk eller virtuelt tastatur.

De enkelte mobilene som gjøres tilgjengelig i Norge vil skille seg fra hverandre ved at de har ulike fysiske egenskaper som skjermtyper, skjermstørrelser og tastaturløsninger. Men de vil alle ha kjapp prosessor, relativt mye minne og mulighet for å benytte tjenester som Microsoft SharePoint og fjernadministrasjon. Alle vil ha det samme brukergrensesnittet, men produsentene kan legge til sine egne programvarepakker. Det betyr at du ikke vil finne Sense- eller TouchWiz-grensesnitt på toppen av Windows Phone-grensesnittet, men at du vil kunne få funksjoner som minner om dette ved å åpne et Sense- eller TouchWiz-program. 

Det blir spennende å se hvilken mottakelse Windows-mobilene får når de kommer på markedet en gang mot slutten av måneden. Vi kommer tilbake til hvilke modeller som om kort tid  vil dukke opp hos oss, og hvilke egenskaper disse har.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen