Windows og Linux på samme partisjon

Selskapet Xandros har utviklet programmet Presto som er en lett Linux-distribusjon, men som samtidig gir brukeren tilgang til Windows-filer.

Selve programmet installeres i Windows XP eller Vista, og kan også eventuelt avinstalleres som andre programmer i Windows.

Utviklerne påstår at Presto er uavhengig av PC-ens maskinvare, noe som innebærer at også eldre PC-er skal kunne få nytt liv med Presto installert.

Presto inspiserer maskinen idet systemet installeres, det sjekker blant annet om et skjermkort, en DVD-spiller og et nettverkskort er til stede.

Når installasjonen er ferdig og PC-en restartes vil brukeren kunne velge mellom å starte Windows på vanlig måte eller å starte Presto. Presto skal kunne starte på noen få sekunder.

Presto består av en oppgavelinje, ikoner, en nettleser (Firefox), et lynmeldingsprogram og IP-telefoni-programmet Skype. Meningen er at systemet har minimalt med programmer installert, og at brukeren selv skal kunne velge eventuelle tilleggsprogrammer.

Dersom brukeren ønsker å bytte over til Windows kan vedkommende logge seg ut av Presto, starte PC-en på nytt og velge Windows i oppstarten.

Betaversjon klar i neste uke

En betaversjon av Presto skal være klar mandag 16. mars og den endelige versjonen skal etter planen lanseres mandag 13. april – antatt pris er 19,95 USD.

Les mer om Presto på prestomypc.com.

Andre alternativer

Presto innebærer altså dualboot mellom Windows og Linux på samme partisjon. Se også vår guide som beskriver installasjon av dualboot mellom Windows og Linux på ulike partisjoner, eller vår guide med oversikt over alternative operativsystemer.

(Kilde: Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen