Windows lappes sammen

Windows Shell

Windows Shell er det grafiske grensesnittet (UI) i Windows som gir brukeren tilgang til objekter på skrivebordet, og som dermed gjør det mulig å både kjøre programmer og styre Windows. Hvert objekt (ikon) har en snarvei – en lenke til en fil eller et program.

Det er nylig oppdaget et kritisk sikkerhetshull i Windows Shell (.lnk), og det rapporteres om at det kan utnyttes av angripere via eksterne enheter eller delte ressurser på internett.

Følgende Windows-versjoner skal være berørte av dette: Windows XP, Vista, Server 2003, Server 2008 og Windows 7.

Feil i snarveier

Det dreier seg om en feil i snarveiene, og denne skal kunne utnyttes ved å kjøre et potensielt skadelig program. Ifølge Microsoft er det ikke meldt om omfattende angrep, men de legger likevel ut midlertidig fiks.

Utnyttes eksternt

Det aktuelle hullet skal kunne utnyttes på to forskjellige måter:

  • Via en ekstern enhet, eksempelvis en minnepinne. Dersom autokjør er aktivert kan utnyttelsen skje automatisk. Dersom autokjør er deaktivert, må brukeren selv aktivt kjøre et program på enheten.
  • Via delte mapper på internt nettverk, eller via delte filer på internett (Webdav).

Midlertidig fiks

Microsoft har nå lagt ut midlertidig fiks, men denne vil fjerne grafikken på ikonene på oppgavelinjen og på startmenynen i Windows. Det vil altså kun vises hvite ikoner.

Microsoft driver nå og undersøker saken, men de vil kanskje ikke legge ut en ordentlig oppdatering før i august. Den midlertidige fiksen finner du på microsoft.com – klikk på "Microsoft Fix it 50486" for å installere fiksen, og når Microsoft har lansert den ordentlige oppdatering kan du klikke på "Microsoft Fix it 50487".

(Kilde: Neowin)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen