Windows CE fyller 10 år

Alternativ tekst mangler

Nå har det gått 10 år siden de første duppedittene med Windows operativsystem kom på markedet. 

Allerede i 1992 ble det kejnt at Microsoft arbeidet med en håndholdt datamaskin, nemlig WinPad. Denne ble imidlertid skrinlagt i 1994 på grunn av for svak maskinvare og for kort batterilevetid.

I 1996 lanserte Microsoft Windows CE, som var et operativsystem for håndholdte datamaskiner. Etter hvert kom også Windows CE inn i smarttelefoner, og i dag er blant annet Windows Mobile 5 basert på Windows CE.

Håndholdte datamaskiner var likevel ikke noe nytt. PDA-er (Personlig Digital Assistent) hadde nemlig eksistert siden 80-tallet, eller egentlig 1978 hvis vi regner med Toshiba LC-833 Memo Note 30, som kunne lagre telefonnumre og korte notater.

Det som kjennetegner en PDA, er at den kan gjøre litt av de samme oppgavene som en PC - i et lite format. Blant annet er det vanlig at en PDA kan redigere dokumenter og kjøre flere programmer samtidig.

Alternativ tekst mangler
Psion Series 3

Brukervennlig PDA - 1991
I 1991 kom en PDA som var revolusjonerende brukervennlig, nemlig Psion Series 3. Denne kom med blant annet database, tekstbehandling, regneark, adressebok og verdensur.

I ettertid har Symbian overtatt Psion sitt operativsystem, og videreutviklet det. I dag kjenner vi det som SymbianOS, og finner det blant annet i mange av dagens smarttelefoner-telefoner, som Microsofts heftigste konkurrent.

Windows kom altså ikke på banen før 5 år senere, i 1996.

Alternativ tekst mangler

Windows CE inntar PDA-en - 1996
Casio Computer var den første produsenten som lanserte en håndholdt PC med Windows CE 1.0. Modellen het Cassiopeia A-10.

Senere kom også oppgraderte versjoner av enheten, som Cassiopeia A-11 og A11 Plus. Nec og HP var også rask inn på markedet med sine egne Windows CE-enheter.

Etter Windows CE ble lansert har vi sett en lang rekke PDA-er med windows på markedet, med PalmOS som sin konkurrent.

I dag finner vi PDA-er med det Windows CE-baserte operativsystemet Windows Mobile 5 fra produsenter som Fujitsu Siemens, HP, Asus, Toshiba.

Alternativ tekst mangler

Smarttelefonen tar over
Salget av håndholdte datamaskiner har ikke skutt helt i været, og smarttelefonen har tatt store markedsandeler istedenfor PDA-ene.

PDA-ene har nærmest blitt overflødige, og for spesielt interesserte. I artikkelen PDA-en; død eller i live? kan du lese mer om dagens PDA-marked.

Smarttelefonen er en blanding mellom PDA-en og mobiltelefonen. Det kan være både en PDA som kan ringe, eller en telefon som også kan kjøre flere oppgaver samtidig, og som du kan installere dine egne programmer på.

I dag finnes det en lang rekke smarttelefoner på markedet som kjører Windows Mobile 5. Av konkurrenter i dagens marked finner vi SymbianOS, PalmOS og Linux. I Norge har vi imidlertid sett lite til sistnevnte så langt.

Finn smarttelefoner i prisguiden:

(Kilder: Microsoft, Pocket PC Thoughts, Wikipedia, Newsfactor, IDG, Pocket Computing, PocketPCFAQ, ComputerHope, Islandnet, Windowsfordevices)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen