Windows billigere enn Linux, sier Microsoft

Den tradisjonelle oppfatningen av prisaspektet mellom Windows og diverse Linux-distribusjoner er at sistenevnte er langt billigere. Det beste eksempelet på dette er gratis nedlasting av Linux for bruk på desktop. Riktignok finnes det mange tilleggsverktøy man må betale for på Linux, eks. IBM WebSphere, men det gjør det trolig i enda større grad for Windows-plattformen. Det finnes enorme biblioteker med GPL-software som man fritt kan laste ned og installere. Mange av disse påstås også å være bedre og mer profesjonell enn mange konkurrerende applikasjoner som man faktisk må betale for.

Meningene er mange og påstandene florerer. Én enkelt ting er ihvertfall flesteparten enige om: Linux er generelt billigere i innkjøp enn Windows.

En ny studie utført av Giga Research skal imidlertid sette fingeren på punkter som gjør at Windows faktisk kan være billigere i drift enn Linux. Kostandene ble kalkulert for større bedrifter over fire år ved utvikling av web-baserte portaler. Resulatet skal ha vært at utvikling på Windows-plattformen endte opp med 30 prosent lavere kostnader enn tilsvarende på Linux og Java 2 Enterprise Edition plattform.

Utførelsen av undersøkelsen kan imidlertid være kritikkverdig ettersom kun 12 selskaper ble satt opp som testkaniner og bare 5 av disse kjørte Linux. Giga forsvarte dette med at man prøvde å få en detaljert oversikt over kostnader og at det dermed ikke var aktuelt med en viden studie av eksempelvis 50 selskaper - også grunnet tidsspørsmål.

Microsoft slår også tilbake mot IBM og sier at Windows-baserte servere har en ytelse som ligger 25- til 300 prosent høyere ved benchmarking av fil- og web-tjenester.

 

(Kilder: Cnet, Extremetech, Microsoft)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen