Windows XP er ikke lenger størst

(Bilde: iStock Photo, Microsoft)

Nå er Windows 7 det mest brukte operativsystemet

Windows XP er ikke lenger størst.

Windows 7 har hatt en klar veksttendens de siste årene, men den over ti år gamle forgjengeren Windows XP har likevel klamret seg fast til tronen for det mest brukte operativsystemet i verden. Nå er imidlertid kongen død, og Windows 7 har ifølge analysebyrået Net Applications endelig gått forbi sin sterkt levedyktige storebror og tatt over førsteplassen.

I august benyttet 42,76 prosent seg av Windows 7, mens 42,52 prosent fremdeles brukte Windows XP. Dette kommer fram fra Net Applications' statistikk som er samlet inn fra over 160 millioner Internett-brukere verden over.

Det sorte fåret

Den midterste broren i denne utvalgte delen av Windows-søskenflokken, Vista, har alltid vært familiens sorte får. Bruken av dette operativsystemet fortsetter å synke, og Vista holder kun på 6,15 prosent av brukerne.

Windows-brukere utgjør cirka 92 prosent av markedet, mens Mac- og Linux-brukere klarer å grafse til seg henholdsvis 7 prosent og 1 prosent av kaka. Internet Explorer er fremdeles den mest utbredte nettleseren på skrivebordet med over halvparten av markedet, mens Google Chrome og Firefox tar én femtedel hver.

Mobil statistikk

Når det gjelder mobile operativsystemer, er det derimot Apple som er sjefen. To tredjedeler av dette markedet er dominert av det amerikanske selskapet, mens Android utgjør én femtedel. De resterende 13 prosentene omfatter BlackBerry, Windows-telefoner og Kindle.

Nettleserbruken på telefoner reflekterer omtrent det samme forholdet: Apples Safari blir brukt av rundt 66 prosent og Android utgjør 20 prosent. Andre populære mobilnettlesere er Opera Mini, BlackBerry og Chrome.

Ny bror på vei

Tallene fra Net Applications dukker opp bare sju uker før den offisielle utgivelsen av den hittil yngste broren i Windows-flokken, Windows 8.

26. oktober slippes det nye operativsystemet fra Microsoft, som skal være like tilpasset bruk på smarttelefoner og nettbrett som det tradisjonelle skrivebordet. Blant de viktigste nyhetene er for eksempel forbedret ytelse, et grensesnitt tilpasset mobile enheter som nevnt, en ny utgave av Office og mye mer.

Da gjenstår det å se hvor stor effekt Windows 8 vil ha på brukerandelsstatistikken i tiden etter utgivelsen.

Hva med deg? Sverger du fremdeles til Windows XP, eller har du for lengst hoppet over på Windows 7-toget? Eller er du til og med så dristig at du bruker Vista? Diskuter de ulike operativsystemene i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Net Applications)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen