Guide

Windows-problemer?

Problemer som oppstår i Windows kan naturlig nok ha mange forskjellige slags forklaringer. Det kan også være snakk om kombinasjon av flere faktorer. På denne siden finner du en liste over en rekke tiltak som kan løse ett eller flere problemer. Det er bare å prøve seg frem.

Forebyggende tiltak, finjusteringer og optimering

 • Oppdatere Windows
  Du finner oppdatering for din Windows på nettsiden windowsupdate.microsoft.com. Denne nettsiden er det veldig lurt å besøke regelmessig, fordi det oppdages stadig nye sikkerhetshull i Windows.

  Et alternativ er å gå på nettsidene til hver ankelt Windows-versjon, for eksempel hvis du av en eller annen grunn ikke får tilgang til windowsupdate.microsoft.com:

  En annen mulighet hvis du bruker Windows 2000 eller Windows XP er å sette på automatisk oppdatering. Dette er et godt alternativ for de som har det travelt og ønsker å slippe å tenke på å laste ned oppdateriner og patcher manuelt. Dette er også et meget godt alternativ for de som er usikre på hvordan de installerer oppdateringer. Les mer.

 • Optimere minnet
  Dette er en av mange måter som kan bidra til å øke ytelsen i Windows. Les mer.

 • Last ned nye drivere
  Driver er et lite program som gjør at en maskinvare kan kommunisere med Windows. Er driveren dårlig vil det oppstå problemer i Windows.

  Du kan enten installere en driver på nytt eller laste ned ny driver.

  En måte å installere driveren på nytt er å slette enheten som bruker driveren. Dette gjøre via Kontrollpanel:

  Kontrollpanel - System - Maskinvare - Enhethetsbehandling

  Restart datamaskinen når du har slettet enheten. Da vil driveren installeres på nytt.

  Hvis ikke dette hjelper kan du prøve å laste ned ny driver fra Internett. Drivere finnes gjerne på hjemmesiden til produsenten av maskinvaren.

  Du kan prøve å gjette deg frem til hjemmesiden hvis du vet navnet på produsenten

  http://www.navn_på_produsent.com

  Eller du kan lete etter driver på følgende nettsider:

 • Sikkerhetskopiering
  Hvordan ta sikkerhetskopi av data og hva bør sikkerhetskopieres? Les mer.

 • Defragmentering
  Reorganisering av data på harddisken slik at data blir raskere tilgjengelig. Med andre ord, defragmentering øker ytelsen av din datamaskin. Les mer.

  Se også alternative defrag-programmer.

 • Fjern unødvendige filer og programmer
  Det kan være lurt å rydde opp på harddisken. Programmer fjernes gjerne via Kontrollpanel og Legg til / Fjern programmer. Er dette problematisk finnes det tredjepartsprogrammer som fjerner programmer som Kontrollpanelet i Windows ikke klarer å fjerne. Les mer.

 • Rydd opp i registeret
  Registeret i Windows er en database som lagrer alle innstillinger. Denne databasen blir rotete etter hvert og bør ryddes opp. jv16 Powertools er et brukervennlig program som kan brukes til å rydde opp i registeret.

  OBS: Registeret i Windows er veldig følsomt område og du bør være forsiktig. Windows.no fraskriver seg alt ansvar for eventuelle problemer som oppstår hvis du foretar endringer i registeret. Ta gjerne sikkerhetskopi av registreret før du foretar noen endringer. Les mer om dette og andre ting i vår register-guide.

 • Fjern programmer i oppstarten
  Programmer som starter opp hver gang Windows starter, kan redusere ytelsen av Windows. Startup Control Panel er et gratis program som kan brukes til å fjerne slike programmer.

Søk etter og fiks problemer

 • Datavirus
  Dette er et svært aktuelt problem i dag. De viktigste grunnene til en stor spredning av datavirus, er at brukere åpner e-post vedlegg ukritisk, og at brukere har dårlig oppdaterte e-postprogrammer. Les mer om datavirus i vår guide.

 • Spionprogrammer
  Spionprogrammer samler informasjon om deg som bruker, og bruker dette videre for reklame. Spionprogrammer kan være unødvendig ressurskrevende for Windows. Spionprogrammer er med andre ord til ingen nytte for deg, kun for andre. Du kan bruke gratisprogrammene Ad-aware og Spybot for å fjerne spionprogrammer fra din datamaskin.

 • Slett midlertidige Internett-filer
  Hvis ikke midlertidige Internett-filer sletts av og til, får du problemet med nettleseren Internet Explorer. Et eksempel på et slikt problem er at du får kun et valg om å laste ned et bilde som et BMP-bilde. Les mer.

 • Malware
  Bruker du Internett, kan du ikke unngå at det før eller senere lastes ned diverse plagsomme programmer på din datamaskin, uten at du er klar over det. Les mer.

 • Scandisk
  Et verktøy i DOS og Windows som sjekker om harddisken er i orden. Det kan være lurt å kjøre scandisk når noe unormalt skjer, for eksempel et kræsj. Les mer.

 • Chkdsk
  Kommandolinjeverktøy som lager og viser en statusrapport for en disk, basert på filsystemet som blir brukt. Chkdsk viser og retter også opp feil på disken. Les mer.

 • Feilkoder
  Her finner du oversikt over feilkoder som gjerne dukker opp i blåskjerm i Windows. Disse kodene kan brukes til å finne hva som forårsaker en feil i Windows. Les mer. Se også tips og triks.

 • Blåskjerm
  Blåskjerm (blue screen) er et skjermbilde som dukker opp når feil oppstår i Windows. Blåskjermen forklarer hva slags feil som har oppstått, men gjerne med kode som ikke er lett å forstå. Les mer.

 • Microsoft kundestøtte
  Har du problemer med Windows, kan du søke etter svar i et teknisk biblioteket som vedlikeholdes av Microsoft. Her skal du kunne finne svar på de fleste tekniske problemer som har med Microsofts produkter å gjøre. Les mer.

 • Dr. Watson
  Et feilsøkeprogram i Windows som kan gi brukeren informasjon om eventuelle feil og hvorfor de har oppstått. Les mer.

 • Sikker modus
  Dette er Windows-oppstart som kjører minimalt med programmer. Kan for eksempel brukes nå defragmentering ikke virker i vanlig modus. Les mer.

 • VGA-modus
  VGA-modus er Windows-oppstart med standard skjermdriver. Dette kan brukes hvis man har installert en dårlig skermdriver. Dette er samme driveren som brukes under sikker modus. Les mer.

 • Oppstartdiskett
  Oppstartdisketter brukes gjerne til å starte opp en datamaskin, når den ikke kan startes opp på en vanlig måte. De kan også brukes når man skal installere Windows på nytt. Les mer.

 • Siste gode konfigurasjon
  Dette er en angremulighet i Windows NT, 2000 og XP. Den settes i gang hvis man trykker på en bestemt tast i løpet av oppstarten. Hensikten er å omgjøre installasjon av en driver. Les mer.

 • Gjenopprettingskonsoll
  Et kommandolinjeverktøy som kan brukes når Windows 2000 eller XP har oppstartproblemer. Hensikten er å gi administrator tilgang til harddisken, uansett hvilket filsystem som brukes. Les mer.

 • ERD-diskett
  Emergency Repair Disk (ERD)-disketter brukes i Windows NT, 2000 og XP for å lagre viktige filer. ERD-disketter kan brukes til å reparere og starte opp en skadet installasjon av Windows med. Les mer.

 • Data rekonstruksjon
  Har du noen gang slettet data ved et uhell? Det finnes en rekke programmer som kan redde data som er blitt slettet. Det meste kan reddes i teorien, men jo lenger du venter jo dyrere blir løsningen. Les mer.

 • Internett-problemer
  Har du problemer med ustabil Internett forbindelse? Du får ikke kontakt med enkelte nettsider eller Windows henger enkelte eller flere ganger. Les mer.

Tredjepartsprogrammer

 • Quik-Fix
  Et gratis program som gjør Windows sikrere mot ormer, datavirus, RPC-hull og andre potensielle sårbarheter i Windows. Programmet fungerer som et forebyggende sikkerhetstiltak.

 • SpywareBlaster
  Spionprogrammer (spyware) brukes for eksempel til å hente informasjon om deg og din PC, uten at du har gitt ditt samtykke. SpywareBlaster angriper problemet på en annen måte enn andre anti-spyware programmer.

 • System Mechanic
  Et avansert shareware program som kan brukes til å øke ytelsen i Windows og finjustere systemet. Programmet kan også brukes til å optimalisere Internett-forbindelsen.

 • Vilma Registry Explorer
  Utvidet versjon av regedit programmet i Windows. Har alle funksjonene til regedit pluss en rekke avanserte funksjoner som bokmerker og angremulighet.

 • TweakNow Powerpack
  Med optimaliseringsprogrammet TweakNow PowerPack 2003 får du flere muligheter og bedre kontroll over Windows. Programmet er tilgjengelig i forskjellige versjoner, én av dem er gratis

 • Tweak Manager
  WinGuide Tweak Manager er et avansert men likevel brukervennlig program for optimalisering av Windows og andre programmer. Gratisversjonen har 500 tweak-funksjoner, mens fullversjonen har dobbelt så mange.

 • AVG antivirus
  Nå som det flommer over på Internett med datavirus, er det fint å vite at det finnes gratis alternativer. AVG er et gratis antivirus program som oppdateres ofte, derfor er dette programmet ikke noe dårligere enn de kommersielle produktene. Et godt alternativ for hjemmebrukere

 • ZoneAlarm
  Bruker du ADSL eller andre typer fast Internett-forbindelse, bør du installere brannmur i din datamaskin. Brannmurer er ikke blitt mindre aktuelle i den senere tid, snarere tvært imot. Her er en omtale om gratisversjonen av brannmuren ZoneAlarm. Et godt alternativ for hjemmebrukere, men er uten avanserte funksjoner.

 • Mailwasher
  Gratisprogram som gir deg oversikt over dine e-post meldinger, før du laster dem ned til din datamaskin. Du kan kontrollere både spam og datavirus.

 • Ad-aware
  Et gratis program som fjerner spionprogrammer fra din datamaskin. Spionprogrammer er gjerne plagsomme programmer som installeres fra Internett, som regel uten at du er klar over det.

 • Powertoys for Windows XP
  Samling av tweak-programmer for Windows XP. Blant annet Tweak UI, som er en utvidelse av kontrollpanalet i Windows, som gjør at du får flere innstillingsmuligheter

 • Tweak UI
  Et gratis tweak-program for Windows 95, 98, ME, NT og 2000. En utvidelse av kontrollpanalet i Windows, som gjør at du får flere innstillingsmuligheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen