Nokias toppsjef Stephen Elop under presentasjonen der Windows Phone ble valgt for fremtidige Nokia-modeller.
Nokias toppsjef Stephen Elop under presentasjonen der Windows Phone ble valgt for fremtidige Nokia-modeller.

– Windows Phone 7.5 vil leve videre

... og Nokia kan ha vært nesten ferdige med Meltemi.

Nokias nyeste Windows-modell, Lumia 900. Her ser du også Nokia Maps som skal bli tilgjengelig for alle produsentene fra og med Windows Phone 8.
Nokias nyeste Windows-modell, Lumia 900. Her ser du også Nokia Maps som skal bli tilgjengelig for alle produsentene fra og med Windows Phone 8.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I går ble Windows Phone 8 presentert for første gang under en pressekonferanse i San Francisco. Mange ble kanskje skuffet da Microsoft annonserte at dagens Windows 7.5-telefoner kun vil få en lettversjon av oppgraderingen. Nå sier Nokia at de vil satse videre på dagens Windows Phone-versjon.

– Vi kommer til å fortsette å investere i Windows Phone 7, og fortsette å dyrke det økosystemet i ganske lang tid. Jeg forventer også at utviklere vil fortsette med å lage apper som kjører både på Windows Phone 7 og kommende Windows Phone 8, fortalte Nokia-topp Kevin Shields til nettstedet pcmag.com.

Les også: Slik blir Windows Phone 8

Windows Phone 7 i billige telefoner?

Nokia har nylig annonsert at svært billige Windows-mobiler vil bli en viktig del av satsningen fremover. Uten å love noe skal Shields ha gått svært langt i å antyde at Windows Phone 7 vil være operativsystemet som kjører på disse telefonen.

Under gårsdagens presentasjon ble det kjent at de av dagens Windows-telefoner som takler det vil få en oppdatering til Windows Phone 7.8. Denne versjonen vil ha mange av de samme nye funksjonene som Windows Phone 8, men det vil ikke dreie seg om noen fullverdig oppgradering.

Nokias toppmodell Lumia 900 er en av telefonene som blir aktuelle for denne oppgraderingen.

Nokia er blant produsentene som akter å levere Windows Phone 8-modeller, men foreløpig er ingen av disse modellene klare til å bli vist frem.

Meltemi var nesten ferdig?

Nylig ble det også kjent at Nokias Linux-baserte operativsystem for de aller enkleste mobiltelefonene er skrinlagt. Meltemi ble aldri offisielt lansert, og dermed ble det heller aldri offisielt gravlagt av mobilprodusenten.

Toppsjef Stephen Elop har imidlertid måttet fronte harde kutt den siste tiden, viktigst så langt – masseoppsigelser av 10 000 ansatte.

Les også: Nokia sparker 10.000 ansatte

I en gruppe på det sosiale nettverket LinkedIn antydes det at Meltemi var svært nært å bli virkelighet da operativsystemet ble økset. Gruppen het tidligere Meltemi Product Developer Alumni, men skiftet navn til MPD Alumni. Gruppen har 300 medlemmer. Utviklerne i gruppen har de siste dagene diskutert hvor nærme gruppen var et ferdig produkt, og hvor godt utviklingen fungerte innad i gruppen.

– Vi hadde klart det om vi hadde fått lov. Så nært, men akk så fjernt, kommenterer én av deltakerne i diskusjonen, mens andre snakker om hvor mange hindringer som var oversteget og at de hadde forstått det om utviklingen ble stoppet tidligere, men ikke nå.

Nokia N900 ble den eneste telefonen som kom med Nokias eget operativsystem Maemo 5.
Nokia N900 ble den eneste telefonen som kom med Nokias eget operativsystem Maemo 5.
I fjor høst kom Nokia N9 som ser ut til å bli den eneste telefonen med operativsystemet MeeGo.
I fjor høst kom Nokia N9 som ser ut til å bli den eneste telefonen med operativsystemet MeeGo.

Enda et slag for Qt

Skal vi tro på ryktene skulle Meltemi også benytte seg av apper skrevet i det plattformuavhengige programmeringsspråket Qt. Språket ble først adoptert av Nokia for bruk i MeeGo – operativsystemet som ble kuttet da Nokia bestemte seg for å bruke Microsofts Windows Phone 7 i stedet.

Enkelte av medlemmene i Meltemi-gruppen jobbet tidligere med nettopp Qt.

Dette er tilsynelatende det tredje Linux-baserte operativsystemet på rad Nokia kutter. Utviklingen av Maemo ble kuttet for rundt to år siden og koden ble slått sammen med deler av Intels operativsystem Moblin for å skape MeeGo – som altså møtte veggen på vårparten i 2011.

Qt ble i utgangspunktet utviklet av norske Trolltech:
Les om Nokias oppkjøp av Trolltech

(Kilder: pcmag.com, slashgear.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen