Windows XP havner på toppen av en lite smigrende kåring.
Windows XP havner på toppen av en lite smigrende kåring. (Bilde: Microsoft)

Windows XP er verst i klassen

Har hatt flest svakheter de siste 25 årene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For ikke lenge siden kunne vi melde at Window XP var vippet ned fra tronen for det mest brukte operativsystemet i verden.

Nå klatrer det over 11 år gamle operativsystemet til topps igjen, men denne gangen på en langt mindre smigrende måte. Ifølge en rapport fra sikkerhetsselskapet Sourcefire, er XP verstingen i klassen når det kommer til antall sikkerhetshull og svakheter de siste 25 årene.

Seniorforsker Yves Younan fant nemlig 453 svakheter av alvorlig natur hos Microsofts gamle traver. På andreplass i den lite flatterende kåringen finner vi nettleseren Firefox, med 433 kritiske svakheter.

Toppåret 2006

Dr. Younan har samlet informasjonen fra databasene Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) og National Vulnerability Database fra National Institute of Standards and Technology (NIST).

Funnene viser at den totale mengden med svakheter i programvare de siste 25 årene teller 50 000. I 2006 toppet det seg med 6612, men 2007 holder rekorden for året med de mest alvorlige tilfellene.

Etter dette var det en betydelig nedgang i antall forekomster, men fra 2010 har det økt igjen. I fjor ble for eksempel 5281 tilfeller registrert, men andelen alvorlige tilfeller har gått ned til 33 prosent – fra et gjennomsnitt på 45 prosent i forrige tiår.

Alle de store

Det har forekommet flest svakheter innen kategorien bufferoverskridning, med 7006 hendelser. Tett innpå på andreplassen finner vi såkalt cross-site scripting (XSS), mens 2012s store problem var adgangskontroll.

De ti verste selskapene i rapporten er Microsoft, Apple, Oracle, IBM, Sun (kjøpt av Oracle), Cisco, Mozilla, Linux, HP og Adobe. Hvis man filtrerer kun etter alvorlige feil, er listen identisk – med unntak av at Google har blitt tilføyd og Linux har gått ut.

Apple verst på mobil

Når det gjelder smarttelefoner, kommer Apple dårligst ut. Det mobile operativsystemet iOS, som blant annet iPhone kjører på, har fått registrert 210 sårbarheter. Rivalen Android fra Google er nede i 24, mens Windows Phone har 14 rapporterte svakheter.

Blant nettleserne er det altså Firefox som stiller svakest, etterfulgt av Chrome, Internet Explorer og til slutt Safari. Disse fire nettleserne utgjør 90 prosent av markedsandelene.

Tar høyde for kritikk

Sourcefire tar imidlertid høyde for kritikk når det gjelder denne analysen. Linux-kjernen, som har 937 sårbarheter, blir for eksempel regnet under én paraply, mens de ulike utgavene av både Windows og OS X regnes separat.

Ved å kombinere alle sikkerhetshull for samtlige versjoner av Windows (med unntak av mobilutgavene), står Microsoft igjen med 1114 svakheter. Når Sourcefire gjør det samme med Linux, det vil si å tilegne sårbarhetene til store aktører som Ubuntu og Red Hat, går Linux-tallet visstnok opp til 1752. OS X kan derimot skilte med «bare» 827 svakheter.

XP lever videre

At Windows XP har hatt så mange alvorlige sikkerhetshull har fremdeles betydning. Ifølge Wikipedia benytter nesten 40 prosent av alle databrukere ennå det gamle operativsystemet.

Bruker du fremdeles Windows XP? Del gjerne erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Det er som nevnt ikke bare Microsoft som sliter med sikkerheten:
Apple innrømmer at de ble hacket via Java-hull »

(Kilder: Network World via Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen