– Windows er best på Mac
(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

– Windows er best på Mac

MacBook Pro er den mest stabile Windows-PC-en, hevder en ny rapport.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kjappeste og mest stabile Windows-opplevelsen får du på en MacBook Pro, skal vi tro en rapport fra PC-administrasjonsselskapet Soluto. Dette basert på data fra 37 tusen aktuelle PC-er gjennom de tre første månedene av 2013.

Etter den relativt dyre Apple MacBook Pro, er det bærbare fra Acer og Dell som tar de neste plassene.

Foto: Soluto

Soluto, som altså står bak rapporten, driver en løsning for fjernadministrasjon av PC-er. Ved å bruke data fra sine servere, har de regnet ut hvor stabil og pålitelig en gitt maskin er. I undersøkelsen skal de ha sett på hvor ofte programmer fryser eller krasjer, frekvensen på blåskjerm (BSoD), oppstartstider og antall bakgrunnsprosesser.

Denne typen fjernadministrasjon er i hovedsak av interesse for bedrifter, noe som forklarer hvorfor det er flere typiske businessmodeller på denne lista over «de ti beste Windows-PCene».

Undersøkelsen tok for seg datamaskiner fra HP, Lenovo, Dell, Samsung, Asus, Acer, Toshiba og Apple. Produsentene er listet etter hvor mange modeller de hadde representert, da med HP på topp. Interessant nok er likevel ikke HP representert på Solutos 10-på-topp-liste – ei heller store gutter som Samsung, Asus eller Toshiba.

Selv Lenovo sliter med å få en plassering, kun den nokså dyre ThinkPad X1 Carbon er med – og da med et nødskrik.

Mange forklaringer

Før det sedvanlige hylekoret stemmer i med nok en Mac mot PC-debatt, må vi peke på at rapportgrunnlaget kanskje ikke er det mest rettferdige vi har sett. En Mac til ti tusen kroner vil for eksempel gjerne starte opp raskere enn en HP eller Dell til halve prisen.

Videre har Apple med sin Boot Camp, som kreves for å kjøre Windows på Mac, stålkontroll på de viktigste driverne.

Det som kanskje er vel så interessant, er at dette kan si en del om ekstraprogramvaren (bloatware) som kommer ferdiginstallert på de fleste PC-er fra de store produsentene. Mye unødvendig programvare legges inn automatisk, og gjør ikke stort annet enn å suge ressurser eller kollidere med programmene man faktisk er interessert i å bruke.

På en Mac vil man være nødt til å installere en «ren» versjon av Windows, fri for tredjepartsprogrammer.

Likevel ser vi altså at det er fullt mulig å få en god og stabil PC uten å måtte installere Windows på nytt. Aceren på andreplass ligger som vi ser rett bak MacBook Pro, og koster dessuten kun en tredjedel. Videre ser det ut til at HP, Lenovo, Samsung, Asus og Toshiba har litt å lære – spesielt av Dell, som jo befolker halve lista.

Hele rapporten finner du på Solutos hjemmesider, og den bør altså leses med briller.

Det er egentlig ganske enkelt:
Slik får du Windows på Mac »

Kilde: Cnet

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen