Den nye Startskjermen til Windows 8 gjør enorme forskjeller for Microsofts nye operativsystem.

Test Windows 8

Den nye Startskjermen til Windows 8 gjør enorme forskjeller for Microsofts nye operativsystem. (Bilde: Hardware.no)

Vi har stortestet Windows 8

Her er vår dom over operativsystemet.

Mens de aller fleste endringene i Windows 8 er lette å se på overflaten, har Microsoft også gjort flere store forbedringer på innsiden. Bedre sikkerhet, raskere oppstart og virusbeskyttelse er kanskje ikke like enkelt å selge til massene som levende fliser på en startskjerm, så mange av nyvinningene har blitt gjemt bort.

Det er veldig synd, da flere av de nye funksjonene Microsoft har implementert i Windows 8 gjør mye lurt. La oss først ta en titt på den nye oppstartsfunksjonen, kalt Secure Boot.

Sikker oppstart

UEFI Secure Boot er en ny oppstartsprotokoll som baserer seg på den åpne UEFI-standarden (Unified Extensible Firmware Interface), og skal gjøre Windows mer motstandsdyktig mot ondsinnet programvare.

UEFI-oppstarten kan være både en og velsignelse og en forbannelse.
UEFI-oppstarten kan være både en og velsignelse og en forbannelse.Foto: ZDnet

Nye maskiner med Windows 8 forhåndsinstallert vil alle være nødt til å bruke den nye UEFI-oppstarten. UEFI vil ta over for det gamle bootsystemet BIOS, som de aller fleste PC-er har brukt i flere tiår.

Den aller største fordelen skal være at maskinen kun vil starte opp hvis oppstartskoden stemmer overns med en forhåndsgodkjent digital sertifisering. Dette skjer før operativsystemet engang starter, og vil gjøre at maskinen vil være så og si immun mot såkalte rootkit-angrep, som angriper PC-en før Windows engang har startet.

Mange har vært skeptiske til det nye oppstartssystemet Microsoft har hauset opp som raskere, sikrere og bedre. Fordi selv om Windows 8 vil fungere med eldre PC-er med BIOS-oppstart, vil alle nye PC-er med Windows 8-sertifisering ha et UEFI-bootsystem, med «Secure Boot» aktivert.

Dette har fått flere hardbarka PC-brukere til å løfte på øyebrynene, da et slikt rigid system kan skape problemer hvis man vil installere et annet operativsytem på maskinen. Linux vil for eksempel kunne bli problematisk å installere på en ny PC med UEFI-bootsystemet, da det ikke har de riktige digitale nøklene som Windows 8 har.

Flere Linux-distribusjoner har nå allerede hoppet over til Microsofts side og vil slippe sine egne sertifiserte nøkler, men om dette vil bli standard for alle Linux-distribusjoner er heller tvilsomt.

Windows 8 lar deg sette opp bildepassord, som du kan låse opp ved å trykke og dra  rundt på ulike steder på bildet.
Windows 8 lar deg sette opp bildepassord, som du kan låse opp ved å trykke og dra rundt på ulike steder på bildet.Foto: Hardware.no

I praksis, hvis du bare er ute etter å bruke Windows 8 uansett, fungerer det hele smertefritt og raskt. Oppstartstiden har blitt merkbart kortere, og selv på en litt eldre bærbar datamaskin med operativsystemet installert på en harddisk, starter maskinen svært raskt.

Innebygget antivirusprogram

Med UEFI-oppstart og Secure Boot aktivert, kan du være forholdsvis trygg på at alt er som det skal være når du skrur på datamaskinen din. Neste steg for Microsoft er at PC-en din skal forholde seg virusfri gjennom hele arbeidstiden din. Derfor har de for første gang implementert en fullverdig antivirus-løsning i operativsystemet, kalt Windows Defender.

Her kunne vi velge om vi ville beholde tidligere innstillinger og valg, men vi gikk for en ren installering fra bunnen av, for å slippe ekstra rot. .
Her kunne vi velge om vi ville beholde tidligere innstillinger og valg, men vi gikk for en ren installering fra bunnen av, for å slippe ekstra rot. .Foto: Hardware.no

Den nye versjonen av Windows Defender skal beskytte deg mot virus, overvåkningsprogrammer, trojanere, «rootkits» og annen ondsinnet programvare, fra første sekund du starter Windows 8. Det er helt gratis, og selv om det kanskje ikke er like omfattende som for eksempel McAfees og Nortons programvare, er det i hvert fall langt bedre enn ingenting.

Hvis du har brukt Microsoft Security Essentials tidligere vil du se mange likheter hos den nye Windows Defender. Grensesnittet er nesten identisk i bruk, og du kan lett få oversikt over filer den har lagt i karantene, når siste skanning ble gjennomført og hvilken virus-liste den bruker for å holde PC-en din fri for uhumskheter.

Programvaren er generelt veldig lett å bruke, og i vår lange testperiode har vi fortsatt aldri opplevd noen irriterende advarsler eller vinduer som hopper opp på skjermen og forstyrrer arbeidsflyten.

Windows Defender er forhåndsinstallert i Windows 8, og vil være standard i alle installasjoner. Du kan imidlertid deaktivere programmet hvis du vil, og heller installere et tredjepartsprogram.

Smart Screen

I tillegg til et integrert antivirussystem har Microsoft også implementert det de kaller Smart Screen på "hele" Windows 8. Smart Screen var tidligere forbeholdt Internet Explorer, for å passe på at du ikke lastet ned og installerte ondsinnet programvare som kunne være skadelig på datamaskinen din. Den gjør dette ved å sammenligne installasjonsfilen du laster ned med en lang liste av programmer Microsoft anser som trygge. Dukker ikke filen opp på listen til Microsoft får du opp en advarsel om at Microsoft ikke gjenkjenner filen, og at den kan være skadelig. Etter det står du fritt til å installere programmet likevel.

Ettersom Smart Screen nå er en del av Windows 8 og ikke bare Internet Explorer, vil sikkerhetsfunksjonen fungere på alle nettlesere.

I stedet for å varsle deg hver gang du prøver å installere et program du lastet ned fra nettet, vil Smart Screen bare varsle deg hvis den ikke kjenner igjen programmet du vil installere.
I stedet for å varsle deg hver gang du prøver å installere et program du lastet ned fra nettet, vil Smart Screen bare varsle deg hvis den ikke kjenner igjen programmet du vil installere.

Implementeringen av Smart Screen gjør at Microsoft ikke lenger trenger å advare deg hver gang du laster ned et program og prøver å installere det. I tidligere Windows-utgaver får du alltid beskjed hver gang du installerer noe du lastet ned fra nettet at det kan være farlig, og om du er sikker på at du vil gjøre det. Med Smart Screen aktivert vil du kun få opp denne beskjeden hvis programmet du vil installere ikke er på listene til Microsoft.

Dette er uten tvil en etterlengtet funksjon, da det kutter ned antallet irriterende og unødvendige vinduer som popper frem i tide og utide. Med lanseringen av Windows 8 kan vi også håpe at antallet "godkjente" programmer bare vil øke, så Microsofts OK-liste kan bli så fullstendig som mulig.

Windows 8 har rett og slett en drøss av fine funksjoner på innsiden som gjør maskinen din både tryggere å bruke, og operativsystemet mindre irriterende. Sånt liker vi.

Gå videre til neste side for å lese våre sluttord om Windows 8.

Microsoft Windows 8 64-bit Norsk OEM

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen