Den nye Startskjermen til Windows 8 gjør enorme forskjeller for Microsofts nye operativsystem.

Test Windows 8

Den nye Startskjermen til Windows 8 gjør enorme forskjeller for Microsofts nye operativsystem. (Bilde: Hardware.no)

Vi har stortestet Windows 8

Her er vår dom over operativsystemet.

Med Windows 8 har Microsft virkelig jobbet for å gjøre alle deler raskere og enklere. Det inkluderer blant annet rask installering og reinstallering av operativsystemet, noe som kommer godt med i en hektisk og nerdete hverdag.

Enkel prosess

Hvis du har kjøpt en fysisk kopi av Windows 8 er installasjonsprosessen særdeles enkel. Stapp inn DVD-en i maskinen og følg instruksjonen som dukker opp på skjermen.

Hvis du vil gjøre det litt ekstra komplisert kan du også gå inn i Biosen og velge å boote direkte fra DVD-en, men autokjøring direkte i en tidligere versjon av Windows bør som sagt fungere uten problemer.

Kopier selv til en DVD eller minnepenn

Har du kjøpt en digital kopi av Windows 8 er prosedyren hakket mer komplisert. Da vi lastet ned det nye operativsystemet fra Microsofts egne tjenster fikk vi en såkalt ISO-fil. Denne kan du enten brenne til en DVD, eller bruke til å gjøre en bootbar USB-minnepinne.

Dette gjør du enkelt ved å følge vår guide for installering av Windows fra USB. Selv om guiden er skrevet for Windows 7 er det akkurat de samme momentene du må igjennom med Windows 8.

Raskt

Uansett hvilken metode du velger går selve installeringen svært raskt. Du vil få opp valg om å enten oppgradere din nåværende Windows 7-installasjon, installere Windows 8 på en ny partisjon, eller slette all den gamle dataen, og installere en helt ny versjon av Windows 8.

Hvis du har muligheten anbefaler vi deg å installere en helt fersk versjon av Windows 8, og slette det gamle. Microsoft lover imidlertid at det skal gå helt fint å oppdatere den gamle versjonen av Windows 7, men av erfaring kan slike oppgraderinger ofte føre til krøll i lengden.

Når du har bestemt deg for hvilken metode hvor du skal installere herligheten, er det bare å sette inn enten DVD-en eller minnepennen, restarte maskinen, og boote fra riktig enhet. På mange PC-er kan du gjøre dette ved å ved å trykke på «F12» under oppstarten (før Windows starter), som åpner opp BIOS-en. Denne knappen er imidlertid ikke universal, og andre maskiner krever at du trykker på for eksempel «esc» eller «Delete». Dette kan du lese mer om i BIOS-guiden vår.

Nederst i artikkelen kan du se en bildeserie med kort forklaring om hvordan vi gikk fram under installeringen. Du kan trykke på pilene øverst i høyre hjørne av bildet for å se en større versjon. Vær imidlertid obs på at bildene ble tatt under en tidligere versjon av Windows 8, men stegene er omtrent identiske i den endelige utgaven av Windows 8. Den største forskjellen er at Microsoft har lagt til flere farger og mønstre du kan benytte på startskjermen. I tillegg har de lagt til et forklarende bilde som vises i løpet av installasjonsprosessen, som viser hvordan du får frem den nye Charms-menyen.

Bli med over til neste side, så tar vi en titt på Microsofts nye applikasjonsbutikk.

Her kunne vi velge om vi ville beholde tidligere innstillinger og valg, men vi gikk for en ren installering fra bunnen av, for å slippe ekstra rot.
Velg hvilken partisjon Windows 8 skal installleres på. Som sagt anbefaler vi å gjøre det på en helt tom harddisk eller i hvert fall en tom partisjon, for å unngå potensielle problemer.
Denne lisensnøkkelen fungerte bare for Consumer Preview-utgaven av Windows 8.
Selve installeringen gikk svært raskt, og var over på omtrent et kvarter.
I første vindu kan du velge språk for både menyer og inntasting.
Velg mellom ekspress-instillinger eller tilpassede instillinger. Vi gikk selvvfølgelig for sistnevnte.
Hvis du har en Windows Live ID fra før av kan du logge inn med denne her. Hvis ikke kan du opprette en ny, for å få tilgang til ting Microsofts nye applikasjonsbutikk.
I Windows 8 skal programvare kun oppdateres når du vil, slik at du ikke mister viktig data når datamaskinen starter på nytt av seg selv.
Vi valgte å la det meste av Microsofts sikkerhetsinnstillinger til å stå på, for å se hvordan de kan sammenliknes med tidligere utgaver. Er de mindre irriterende denne gangen?
Når du har installert Windows 8 får du opp en rekke valg. Det første består av å velge fargetema (kan endres etterpå) og navn på maskinen din.
Endelig ferdig med innstillingene. Gi oss Windows 8!
Og slik ble profilen vår. Litt upersonlig, foreløpig.
Og vips var vi inne på den nye startmenyen til Windows 8.
Drar man musen ut til venstre eller bruker windows tast-tab, får man opp en oversikt over aktive programmer. (Bilde: Hardware.no)

Microsoft Windows 8 64-bit Norsk OEM

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen