(Bilde: Shutterstock/99453098, 142100551)

– Windows 8 er en sikkerhetsrisiko

Lar NSA fjernstyre PC-en via en bakdør, mener eksperter.

Det amerikanske overvåkningsbyrået NSA kan bety trøbbel for en rekke IT-selskaper. Helt siden spionprogrammet Prism ble avslørt tidligere i sommer, har det dukket opp stadig nye skandaler i forbindelse med den føderale organisasjonen.

Nå har den tyske nettavisen Zeit Online kommet i besittelse av lekkede dokumenter, og disse viser angivelig at IT-eksperter hos de tyske myndighetene frykter for sikkerheten i Windows 8.

Fjernstyring via bakdører

Denne sikkerhetsrisikoen henger sammen med NSA, ettersom Microsofts ferskeste operativsystem angivelig inneholder bakdører. Disse gir visstnok overvåkningsbyrået muligheten til å fjernstyre enhver datamaskin som har installert Windows 8.

Tyskerne er spesielt urolige for hvordan Windows 8 håndterer såkalte «Trusted Platform Modules» (TPM). I 2015 får Windows-maskiner den siste varianten, TPM 2.0, og deretter vil brukerne ikke være i stand til å deaktivere modulene hvis de ikke ønsker dem.

IT-ekspertene hevder at etter dette vil det ikke være mulig å si nøyaktig hva Microsoft holder på med via fjernoppdateringer. De fraråder derfor å bruke Windows 8 med TPM 2.0 på grunn av mangelen på informasjon.

Tilbake til framtiden

Som en midlertidig løsning på problemet har de tyske IT-folkene kommet opp med noe interessant. Ifølge dem er det mulig å bruke Windows 7 sikkert fram til 2020, og dermed er det sannsynlig at de tyske styresmaktene kommer til å benytte seg av legacy-utgaven av Windows 8-forgjengeren i flere år til.

Hva som skjer etter 2020 er uklart, men den tyske byen München har for eksempel hoppet over til Linux.

Windows 8 kommer straks i en ny versjon:
Men allerede nå kan absolutt alle laste ned og prøve Windows 8.1 »

(Kilder: Zeit Online via BGR via Übergizmo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen