WiMax i bærbare neste år


WiMax (IEEE 802.16)

Laget som en konkurrent til ADSL, for å tilby bredbåndstilgang over trådløse nettverk.

Fungerer i frekvensbåndene 2 til 11 GHz, hvor de aller fleste er lisensbelagte. Med fri sikt kan man få opp til 50 km rekkevidde. Flere tester viser også til overføringshastigheter opp mot 70 Mbps.

Delt medium, noe som gjør at hver bruker ikke får 70 Mbps hver, men må dele på denne båndbredden mellom de andre brukerne som er koblet opp mot den samme basestasjonen.

Finnes også i en versjon for mobile enheter - les mer.

Intels "Montevina"-plattform vil  tilby innebygd støtte for både tradisjionelt trådløst nettverk (Wi-Fi) og WiMax.

I første omgang er det "Penryn"-prosessoren som er den naturlige partner for den nye Centrino-plattformen, som trolig lanseres i midten av 2008.

Ifølge Intels Paul Otellini er det allerede flere PC-produsenter som har signert kontrakt på at de vil bygge bærbare maskiner basert på denne plattformen. Blant annet Acer, Asus, Lenovo, Panasonic og Toshiba.

Intel har en kjempesatsning på å øke utbredelsen av WiMax. Selskapets estimater sier et dekningsområde på 150 millioner brukere i 2008 og 1,3 milliarder brukere i 2009.

Det ble for øvrig først sagt at dagens Centrino "Santa Rosa" også ville ha innebygget WiMax-støtte, men dette har vi så langt ikke sett noe til.

(Kilde: InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen