Wikipedia under kritikk

Wikipedia, leksikonet som alle kan gjøre endringer i, har passert 440 000 artikler i den engelske utgaven. Larry Sanger har vært med prosjektet siden begynnelsen, og gikk i går ut med relativt sterk kritikk til prosjektet og måten det har blitt styrt på siden han forlot det.

Wikipedia har to hovedproblem, der ett av dem er anti-elitisme, eller mangelen på respekt for eksperter. Som et fellesskap mangler Wikipedia-miljøet tradisjonen for å respektere eksperter, skriver Sanger i en av sine artikler. Følgelig vil nesten alle eksperter med liten tålmodighet unngå å gjøre endringer i Wikipedia, siden de vil - dersom de gjør endringer i artikler som kan være kontroverse - være tvunget til å forsvare deres endringer for ikke-eksperter. Dette problemet gjør at mange som er eksperter innen visse områder slutter å bidra til prosjektet

I en annen artikkel Sanger har skrevet, går han til verks på upåliteligheten til Wikipedia. Siden hvem som helst kan gjøre endringer i leksikonet, er det ikke usannsynlig at mange av artiklene inneholder faktiske feil, noe som Wikipedia aldri har forsøkt å legge skjul på. Sanger uttaler at det må lages en bedømmelsesprosess, som alle artikler må igjennom.

Sanger har hele tiden hatt som mål med prosjektet å ha en slik prosess, som gjør at folk flest kan stole på innholdet i leksikonet. Samtidig må en slik prosess ikke gjøre det veldig mye vanskeligere for folk å delta i leksikonet.

Om ikke Wikipedia får på plass en bedømmelsesprosess, finner Sanger det sannsynlig at noen vil lage en såkalt fork av prosjektet. Siden alt innholdet i Wikipedia er fritt, ifølge GNU Free Documentation License. Dersom noen får lagt opp en god prosess for å sikre kvaliteten på innholdet, kommer disse helt sikkert til å starte sin egen versjon av leksikonet.

Kilder: Kuro5shin.org, Ohio State University

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen