Wikipedia som hemmelig leksikon

Alternativ tekst mangler

Det amerikanske etterretningsfellesskapet, U.S. Intelligence Community, har sluppet sin egen versjon av det populære leksikonet Wikipedia. Den nye varianten har fått navnet Intellipedia, og skal brukes av amerikansk etterretningspersonale. Intellipedia er forståelig nok et lukket leksikon, i hvert fall for allmennheten.

Foreløpig skal 16 byråer som utgjør etterretningsfellesskapet ha tilgang til Intellipedia, som nå skal bestå av 28 000 sider og ha 3600 registrerte brukere.

Intellipedia ble lansert i april, men blir først nå presentert offentlig. Informasjonen i det spesielle leksikonet er delt opp i minst tre ulike kategorier etter hvor hemmelig informasjonen er: "Topphemmelig", "hemmelig" og "sensitivt, men ikke hemmelighetsstemplet".

Intellipedia brukes blant annet til å samle inn informasjon om etterretning, spionasje og terrorisme. Hensikten med leksikonet er å kunne innhente og dele informasjon på en mer effektiv måte.

Offentliggjøringen av Intellipedia er svært omstridt i USA. Teknisk ansvarlig for leksikonet, Michael Wertheimer, innrømmer også at denne offentliggjøringen innebærer en viss risiko.

Les mer om Intellipedia på Wikipedia.

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen