Wikipedia satt på prøve

Tre forskere har lest gjennom det nettbaserte leksikonet Wikipedia med et kritisk blikk. Hensikten var å se om leksikonet holder faglig mål.

Følgende tre forskere deltok i oppdraget:

  • Erik Sørensen, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole.
  • Camilla Brautaset, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Bergen.
  • Harald Kryvi, professor i zoologi ved Universitetet i Bergen.

Økonomi

Erik Sørensen mener Wikipedia er veldig dårlig på økonomi. Mye av innholdet er nok skrevet av førsteårsstudenter som forsøker å skrive seg til en viss forståelse om det de skriver om, mens dekningen er svak. Engelsk Wikipedia holder et høyere nivå enn den norske utgaven, mener Sørensen.

– Jeg vil oppfordre studenter til å unngå norsk Wikipedia, mens den engelske utgaven kan være ganske god på tekniske aspekter, mens på begge språk har oversiktsartikler lav kvalitet, sier Sørensen.

Historie

Camilla Brautaset er positiv til bruk av Wikipedia for å skaffa seg overflatekunnskap, og mener leksikonet egner seg godt til å skaffe seg raske svar på kort tid.

– Et av problemene med Wikipedia er at opphavet er anonymisert, og innholdet kan være vanskelig å rekonstruere tilbake i tid, mener Brauteset.

Brautaset mener Wikipedia har et svært begrenset bruksområde for akademikere, blant annet fordi leksikonet ikke har noen forfatterstemme, og derfor er det ikke mulig å sette synspunkter opp mot hverandre i en oppgave.

Biologi

Harald Kryvi mener Wikipedia har enorme fordeler. Informasjonen er veldig raskt tilgjengelig og er lett å finne frem.

Kryvi har gjennomgått flere forskjellige artikler om blant annet dyrearter, organer, funksjoner og alternativ medisin, og han har blitt positivt overrasket.

– Mange av artiklene har lange referanselister, og jeg kunne selv kontrollere fakta, sier Kryvi. Videre sier Kryvi at han ikke har noe imot at studenter bruker Wikipedia som en kilde til en oppgave. Wikipedia er veldig anvendelig og holder faglig godt nivå, mener Kryvi.

(Kilde: Studvest.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen