Wikipedia-konkurrent debuterer

Larry Sanger, en av gründerne av det populære åpne nettbaserte leksikonet Wikipedia, har nå lansert en betaversjon av en ny tjeneste - Citizendium.

Problemet med Wikipedia er at enkelte artikler blir vandalisert. Lesere som ønsker å bidra til Citizendium må registrere seg med fullt navn, og artiklene vil får strengere kontroll enn artiklene i Wikipedia.

Ifølge Sanger skal ikke Citizendium erstatte eller ødelegge for Wikipedia, selv om de to tjenestene skal konkurrere mot hverandre. Hensikten med det nye leksikonet er å videreføre Wikipedia, og utvikle noe som er enda bedre. Artiklene i Wikipedia skal faktisk overføres til Citizendium, men artiklene får strengere kontroll før de legges ut.

Streng kvalitetsikring

Over 800 registrerte forfattere og 180 redaktører skal så langt ha blitt registrert i Citizendium. Forfattere kan opprette og redigere artikler, og alle som registrerer seg med fullt navn kan bli forfattere.

Artiklene må godkjennes av redaktører før de eventuelt publiseres. For å bli redaktør hos Citizendium må man kunne dokumentere at man er ekspert på et spesielt felt.

Det er såkalte konstabler som skal sørge for forfatterne er ekte. En "CZ Constable" er en spesiell type konstabel med minimum bachelor universitetsgrad eller tilsvarende. Disse konstablene har myndighet til å kaste ut enkelte forfattere som prøver å jukse.

Godkjente artikler i Citizendium kategoriseres som "CZ Live".

Adressen til det nye leksikonet er citizendium.org

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen