Soldaten Bradley Manning ble arrestert i 2010 under mistanke om å ha lekket sensitive dokumenter til WikiLeaks. (Bilde: WikiLeaks, United States Army)

WikiLeaks-kilde nominert til Nobels fredspris

Det svenske piratpartiet foreslår Bradley Manning som verdig kandidat.

I mai 2010 ble den amerikanske soldaten Bradley Manning arrestert i Irak. Han er mistenkt for å ha lekket klassifisert informasjon til nettstedet WikiLeaks, deriblant videoen fra 2007 som viser et amerikansk helikopterangrep mot irakere – blant dem et par Reuters-journalister.

Manning har sittet i arresten siden den gang, og venter nå på at den militære rettssaken mot ham starter i juni. Soldaten er siktet for en rekke forhold, blant annet å gi militær informasjon til uatoriserte kilder og hjelpe USAs fiender. Sistnevnte forbrytelse kan gi dødsstraff, men aktoratet hevder at de ikke vil gå inn for dette.

Manning selv mener at det var riktig å lekke dokumenter og informasjon som for eksempel stiller internasjonale diplomater i dårlig lys, og som forteller om grove feilvurderinger i Irak-krigen. Det er det svenske Piratpartiet enige i, og derfor har de nominert Manning til Nobels fredspris.

– Viser virkeligheten

– Bradley Manning har gjort en virkelig demokratisk gjerning. Han har vist vanlige folk hva som skjer i kriger som våre ledere fører i vårt navn. Han har i tillegg avslørt at politikerne våre i virkeligheten driver en annen politikk enn den de har gått til valg på og fått demokratisk mandat for, sier Christian Engström.

Engström er medlem av det svenske Piratpartiet og sitter i Europaparlamentet. Sammen med kollega Amelia Andersdotter har han altså nominert Bradley Manning til fredsprisen. Også det islandske parlamentsmedlemmet Birgitta Jónsdóttir og den tidligere ministeren for sport og ungdom i Tunisia, internettsaktivisten Slim Amamou, har skrevet under.

Kritiske til nobelkomiteen

Piratpartimedlemmene kritiserer videre den norske nobelkomiteen for å ha delt ut fredsprisen til politikere med tvilsomt forhold til fred de siste årene, og mener at handlingene til en «ekte helt» som Manning fortjener mer oppmerksomhet.

Om Manning eventuelt vinner Nobels fredspris, finner vi ikke ut før nobelkomiteens offentlige kunngjøring i oktober. I fjor vant EU prisen.

Vil du vite mer om WikiLeaks?
Les artikkelen: Alt om WikiLeaks: Hvem, hva, hvordan, hvorfor? »

(Kilder: Global Research via Mynewsdesk)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen