Widgets: Lag ditt eget mobilprogram

Widgets er mini-programmer laget for et spesielt formål. Det kan for eksempel være en liten almanakk, en stoppeklokke eller en oversikt over været de neste 7 dagene.

Fordelen med widgets er at de er små, og lette å installere. Ofte holder det å klikke på en link på nettet, så installerer widgeten seg selv.

Widgets regnes også for å være veldig sikre. Siden de ikke har tilgang til operativsystemet, kan de ikke gjøre særlig stor skade på mobiltelefonen de kjører på.

Teknoloigen har ikke blitt så vanlig på mobil ennå, men det vil trolig forandre seg i år. Nå kommer det nemlig en bråte med programmer som satser på widgets.

Opera er blant dem som leder an utviklingen. Det norske selskapet holder i disse dager på å legge de siste strøkene på Opera Mobile 9, som blir den første nettleseren for mobil som støtter widgets.

- Vi regner med å lansere Opera Mobile 9 i løpet av første kvartal 2007, sier produktsjef Jan Standal til Amobil.

Det unike med Opera Mobile er at du kan installere widgets som er laget for Opera på datamaskiner. Det finnes allerede over 950 slike widgets på Operas widgetsider, og de strekker seg fra det nyttige til det meningsløse.

- Vi blir stadig overrasket over hva slags widgets folk lager, det er umulig å forutsi hva som blir populært, sier Standal.

En widget som har blitt populær den siste tiden er SimAquarium. Her kan brukere kjøpe fisk til et virtuelt akvarium, mate dem og se på dem mens de svømmer rundt på skrivebordet. Standal drar også frem Artist Sketchbook, som er et fullblods tegneprogram, og BitTorrent, en widget som lar deg søke frem BitTorrent-filer rett fra skrivebordet.

Om brukere har lyst til å lage egne widgets, er det en enkel affære. Du trenger kun litt grunnleggende kjennskap til HTML, CSS og andre åpne webstandarder. Opera har også lansert et hjelpeprogram som lar deg lage widgets med et par tastetrykk.

Les mer om Opera Widgetize!

Opera er ikke de eneste som har troen på widgets. Apple har allerede hatt støtte for slike småprogrammer i Mac OS X en stund, og har annonsert at de vil ha samme støtte i iPhone. Microsoft støtter også på widgets (selv kaller de det "gadgets") i nye Windows Vista.

Dette kan du laste ned til dataen i dag
Widgets for Mac OS X
Widgets for Opera
Widgets for Windows Vista

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen