Wi-Fi på toget

Mens vi her hjemme snart kan få gleden av å surfe trådløst hver gang toget stopper på en stasjon, kan Japanerne i nær fremtid surfe uavbrutt fra Tokyo til Osaka. Central Japan Railway gikk i går ut med pressemelding om at selskapet vil utstyre neste generasjons kuletog "Shinkansen" med trådløst internett.

Det betyr at du i fremtiden kan surfe over nett, mens toget suser av sted i opptil 300 kilometer i timen. Ved å oppgradere en gammel kommunikasjonskabel som ligger langs togskinnen, kan toget hente informasjon fortløpende mens det er i fart. Kabelen brukes i dag til kommunikasjon mellom togfører og sentral. Men et digitalt system vil altså kunne bære nettrafikk.

Ferdig først i 2009
Foreløpig vil ikke Central Japan Railway ut med detaljer omkring utbyggingen, annet enn at det nye N700-togsettet vil være det første togsettet ut med løsningen, som forventes lansert i 2009. Foreløpig er det planlagt å ha en sender i hver vogn, uten at det er bestemt om tjenesten skal være gratis eller om brukerne skal betale for nettbruken.

Et argument mot betaling, er at 3G-nettet om noen år vil være såpass velutbygd at togpassasjerene heller vil foretrekke å surfe via 3G-nettet. Samtidig vil en intern WiFi-tjeneste i toget kunne tilby langt høyere hastighet enn 3G, ettersom passasjeren med 3G vil bytte fra basestasjon til basestasjon i stor fart og dermed oppleve et markant hastighetsfall.

Wi-Fi løsningen vil også åpne en rekke andre muligheter. Blant annet vil togene få langt bedre sikkerhet med et intern IP-telefoniløsning mellom togfører og annet personell i toget.

Foreløpig er det kun Central Japan Railway som har presentert en Wi-Fi løsning av denne sorten for tog.

(Kilder: MacWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen