Test

When - You Are Silent

Den norske eksperimentalisten Lars Pedersen har aldri vært typen som lagde simpel og lettfordøyelig musikk. Artisten, som utgir musikk under navnet When, har vært innom alt fra elektronisk pop til black metal-inspirert ambient. "You Are Silent" er Whens tolvte utgivelse, og er ikke mindre postmoderne enn man skulle tro. Det sier sitt når en av de mest populære taggene på musikken på last.fm kun heter "weird".

Hypnotisk elektronisk

Enmannsforetaket When er viden kjent for å være en collage hvor mange titalls lyder og musikkspor blir sydd sammen til en heftig mikstur av melodi, støy og følelser. Denne blandingen er veldig godt beskrivende for denne platen også, hvor lytteren svøpes i alt fra behagelig harpespill til støyete elektronika. "You Are Silent" er en meget mørk, mystisk og melankolsk skive, som er utløp for mange forskjellige stemninger og uttrykk.

Lars Pedersen leverer kunstnerisk psykedelia.
Lars Pedersen leverer kunstnerisk psykedelia.

Spor 1, Lost Cure, kryper inn på deg med hypnotisk, repeterende rytmer. Søvnig ambient introduserer etterhvert en mektig, snakkende vokal. Vokalen ligger gjemt et sted sammen med resten av collagen, som et instrument, i stedet for å være sterk og dominerende, et konsept som fungerer veldig bra. Videre utover de få, men svært lange, sporene, får vi delta i en reise i støyens hemmelige rike, hvor, om man leter, man kan finne både skatter og herligheter.

Uvanlige virkemidler

Den uhyre spesielle vokalen på spor 3, The Virus, er vel verd en omtale. Ordene spyttes ut av munnen på en andpusten mann som om det skulle vært hans siste. En god blanding av host og skjelvende, brukken stemme gjør at ordene brenner seg fast i tankene til de fleste. Når kirkeklokker og fioliner spiller varsomt i bakgrunnen blir det hele til en opplevelse, et eventyr, om man vil. Dette er ikke musikk, det er poesi i musikkform. The Virus går ganske kjapt sømløst over i neste spor, Strange Rituals, som er en simpel og hyggelig overraskelse. Strange Rituals blir lytterens første møte med melodisk vokal, en svært fengende og fin en, sådan. Låten er veldig minimalistisk, kun litt forsiktig harpespill og strykere som akkompagnerer vokalen, en sterk kontrast mot de tidligere sporene hvor vokalen var den som underbygget det andre.

Hvordan få litt lengde på et 5-spors album? Jo, etter å ha oppdaget at spor 5 ikke ble fullt så langt som forventet, skviser man inn et kvarter meningsløs støy her og der og satser på at helheten ikke trekkes ned. Hva som befant seg i hodet til Lars Pedersen da dette sporet skulle mikses er en problemstilling verdig mastergradsoppgave i psykologi. Særdeles lite kan forsvare å spre 5 minutter behagelig elektronika utover 20 minutter med irriterende lyder som gir svært lite mening. False Alarm, som denne låten heter, er imponerende lang, men man oppdager raskt at det faktisk er kun et par minutter kvalitet ispedd lange perioder med selvpining. Etter det tredje minuttet med monotone pipelyder har passert er man rimelig lei.

Konklusjon

"You Are Silent" er et rart, psykedelisk sammensurium som definitivt inneholder mye bra musikk. Om man er interessert i sjangeren er dette en plate som anbefales, men den krever sitt av lytteren og inneholder dessverre mye fyllstoff, som for eksempel False Alarm, hvor kun bruddstykker er verd å høre.

When You Are Silent   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen