WD TV Live: Endelig med nettverksstøtte
Test
WD TV Live: Endelig med nettverksstøtte (Bilde: Western Digital)

Western Digital WD TV Live

Da WD TV ble lansert i fjor på denne tiden, manglet den til alles forskrekkelse nettverksstøtte. Og til tross for iherdig promotering fra en liten skare tilhengere som mente at manuell flytting av USB-disker var greit, lå det tidlig an til en nettverksbasert oppfølger. Og her er den, WD TV Live.

Den store nyheten er selvsagt nettverksstøtten, med tilhørende funksjonalitet som streaming fra hjemmeserveren, Youtube, Flickr og alt for mange Internett-radiokanaler. Men Live skjuler også en del godbiter som ikke er lett å få med seg ved første øyekast.

Design

Både mediaspiller og fjernkontroll av en størrelse man normalt forbinder med Kinderegg. Smått er godt, men når man går på bekostning av funksjonalitet og praktiske hensyn så har det gått litt langt.

Liten er bare fornavnet...
Liten er bare fornavnet...

Spesielt fjernkontrollen har så få knapper at det blir en del ekstra vandring i menyene som lett kunne vært ungått med et numerisk tastatur. Og på spilleren er det så trangt at de har måttet bruke 3,5-mm plugger for komponent og kompositt, en for hver. Heldigvis følger det med forgreningskabler.

Iphone-sandwich
Iphone-sandwich

Samlet på baksiden finner vi strøm, nettverk, optisk lyd, HDMI, komponent, kompositt og to USB. Vel, den ene USB-porten er på siden da, det er jo ikke plass bak. Kompositt-utgangen har for øvrig også stereo-lyd for de som ikke bruker HDMI. WiFi finnes som tilleggsutstyr, og i skrivende stund støtter den 18 navngitte USB-pinner.

Ønsker du mer detaljert informasjon kan du ta en titt på WD TV Live produktsidene samt WD TV Forum.

Takk til MPX.no som lånte oss spilleren til test.

I esken

Med i esken ellers følger det med strømforsyning, batterier til fjernkontrollen, spesialkablene, en CD og en plansje som viser de forskjellige oppkoblingsvariantene. HDMI-kabler er dessverre nåtidens svar på 90-tallets batterier, og er ikke inkludert.

Fjernkontrollen når nye dybder i billighet, men er oppfriskende enkel med sine 17 knapper og minimale størrelse. Den sitter godt i hånden, men forsvinner lett mellom sofaputene, så husk hvor du legger den fra deg.

Tidlig i testperioden reagerte gjerne fjernkontrollen et par ekstra ganger når vi trykket ned en tast, men dette forsvant etter hvert. Fjernkontrollen har for øvrig ikke volumkontroll, så lyden må du plagsomt nok styre på TV-en eller stereoanlegget.

Oppstart

Her er det lite å skrive om. Man kobler til strømmen, ser på bildet under i noen sekunder og så er man på lufta.

Oppstartsbildet i all sin herlighet.
Oppstartsbildet i all sin herlighet.

Det er én stor ulempe med nettbaserte mediaspillere, og det er at nettet forenkler firmware-oppgraderinger. Det igjen gjør at leverandøren kan dytte noe halvferdig ut døren og la verden være beta-testere. Og snedig nok har man klart å vinkle dette til noe positivt, hvor mange oppgraderingere har blitt et tegn på at firmaet supporterer produktet godt.

Ny versjon, nye bugs muligheter.
Ny versjon, nye bugs muligheter.

Derfor blir jeg ikke alt for overrasket når spilleren ber om å få laste ned en oppdatering første gang jeg skrur den på. To trykk og et par restarter senere så er den oppgradert.

...ikke ta imot slike oppdateringer første gangen de dukker opp, men heller vente et par dager og la noen andre være prøvekanin for deg.

Jeg har for øvrig klokelig holdt meg unna den neste oppgraderingen som kom, da den visstnok gjorde permanent dørstopper av ganske mange enheter. Permanent som i må sendes tilbake til fabrikken.

Dagens tips er derfor å ikke ta imot slike oppdateringer første gangen de dukker opp, men heller vente et par dager og la noen andre være prøvekanin for deg.

Grensesnittet

Felles for de aller fleste mediaspillere er at de har en tregere prosessor enn mobiltelefonen din, og et grensesnitt som tydelig bærer preg av dette. Det er enten stygt, tregt eller begge deler.

Intuitive ikoner, men ikke banebrytende pent.
Intuitive ikoner, men ikke banebrytende pent.

Gamle WD TV fikk mye skryt for grensesnittet når den kom, spesielt i forhold til Popcorn Hour og dens kloner. Men den helt store forskjellen var det egentlig ikke, da den også led under samme trege prosessor.

Overraskende nok har Live tatt i bruk den splitter nye 8655-prosessoren fra Sigma Designs, som nesten dobler frekvensen til svimlende 500 MHz. Den ekstra kraften har WD brukt til å lage et grensesnitt som både er pent og ikke minst raskt. Pent som i greit, og raskt som i behagelig.

Oslo by Night, the Thumbnails Version.
Oslo by Night, the Thumbnails Version.

For å bla i lokalt innhold kan du velge å se filnavn, thumbnails eller forhåndsvisning. Sistnevnte kun for video, som da begynner å spille i et lite vindu til side for filene du blar i.

I preview-mode spiller filmen, med lyd.
I preview-mode spiller filmen, med lyd.

Foruten vakker visning av kataloger og innhold, så har spilleren selvsagt også en rekke konfigurasjonssider. Disse er arrangert i en litt forvirrende kryssformasjon på samme måte som f.eks. på Playstation 3. Ihvertfall i starten fikk man fort inntrykk av å være i en labyrint, men det er få sider å forholde seg til så man får raskt oversikt.

Nettverk

Stort enklere kan det ikke gjøres.
Stort enklere kan det ikke gjøres.

Lokalt ser den UPnP/DLNA mediaservere og Windows-områder, men ikke NFS-områder. Når du prøver å koble deg opp mot et Windows-område som er passordbeskyttet, får du muligheten til å oppgi brukernavn og passord. Siden fjernkontrollen ikke engang har numeriske taster får du isteden opp et tastetur på skjermen – overraskende nok i abcde-format, og ikke qwerty.

Intuitiv plassering eller sludder?
Intuitiv plassering eller sludder?

I løpet av testperioden var ikke stabiliteten på den eksterne monteringen helt på topp. Enkelte ganger slutter spilleren rett og slett å se områdene. I tillegg måtte jeg ta en omstart før jeg fikk lov til å montere opp et område jeg nettopp hadde lagt inn brukernavn og passord for. Det er litt snakk om dette rundt omkring på nettet også, så jeg er ikke alene her.

Brukernavn og passord for Windows-autentisering.
Brukernavn og passord for Windows-autentisering.

Av eksterne tjenester har WD lagt med Youtube, Pandora, Flickr og Live365. Sistnevnte har tusenvis av radiokanaler, men for en reklamefri tjeneste med god lydkvalitet må du betale. Pandora fungerer som kjent ikke utenfor USA, så den ryker også.

Pandora FAIL!
Pandora FAIL!

Flickr og Youtube altså. Men når sant skal sies så er implementasjonen av disse omlag fire hundre ganger bedre enn på f.eks. Popcorn Hours, noe man kan takke den kraftigere prosessoren for. Nå sluttet jo Youtube til og med å fungere for Popcorn Hour-brukere for noen måneder siden. WD har visstnok betalt lisensen til Google og kan fortsette å bruke tjenesten. Men hadde det vært for mye forlangt å få en aldri så liten Facebook-applikasjon i disse sosiale tider? Kanskje også Twitter?

YouTube, endeløs underholdning.
YouTube, endeløs underholdning.

Streaming av andre kilder er ikke støttet, men via en UPnP-mediaserver som feks Playon så man man fint streame både TV og video fra nettet. Gitt at du finner en tjeneste som tillater streaming til Norge da. Lykke til der...

Flickr, perfekt som skjermsparer.
Flickr, perfekt som skjermsparer.

Mangelen på lokale programmer som nettleser, NZB- og Bittorrent-klient er ikke prekær, slike oppgaver gjøres bedre andre steder. Og med en fjernkontroll uten noen form for tastatur ville bruken av disse uansett blitt en prøvelse, selv om man hadde kommet opp med en god løsning.

Funksjonalitet

Det er veldig tydelig at Western Digital har en helt annen målgruppe i tankene enn det konkurrenter som Popcorn Hour og Syvio har. Der Popcorn Hour gir deg muligheten til å skru på alt i hele verden, har WD TV Live utelatt alt som ikke er tvingende nødvendig.

Ikke mye du kan gjøre galt på nettverkssiden.
Ikke mye du kan gjøre galt på nettverkssiden.

Da ryker en del spesialfunksjonalitet som for eksempel muligheten til å spoole til et gitt tidspunkt i en film, vise grønne undertekster øverst på skjermen eller NFS-montere diskområder fra naboen. Ei heller kan du hoppe direkte til katalog nummer 326, feriebilder 2008, eller lese Hardware.no. Men det du får er bedre stabilitet, og et grensesnitt som ikke skremmer teknofober.

For en neve undertitler.
For en neve undertitler.

Normale mediaspiller-oppgaver håndteres like greit, om ikke bedre enn hos konkurrentene. Og formatstøtten er nesten helt på topp. Av synlige mangler så klarer ikke Live å vise menyer på verken DVD-er eller Blu-ray, uansett om det er rippet til ISO eller pakket ut til filer. Isteden starter Live å spille den største filen den finner, noe som vanligvis er hovedfilmen. Bonusmateriale må du altså se langt etter. Ellers er det stort sett full pott, med unntak av DRM-infiserte filer og WMA Pro.

På lydsiden kan den nedkonvertere DTS og Dolby Digital til vanlig to-kanals analog lyd for de som kobler rett på TV-en. Det er nytt siden WD TV, og etterspurt av mange.

Litt tungvint, men helt brukbart.
Litt tungvint, men helt brukbart.

Sist men ikke minst kan du bruke den til å kopiere filer mellom to forskjellige kilder, da den har støtte for enkel filhåndtering ala flytt og kopier. Skal du kopiere over et par filmer fra serveren og over på en USB-disk før avtreise til hytta kan du altså gjøre det på selve spilleren. Den kan faktisk også dele ut påmonterte USB-disker, noe som gir nok en metode for enkel kopiering av innhold.

Konklusjon

WD TV Live er veldig bra på video, middels på bilder og dårlig på musikk – lik alle andre mediespillere som er rettet mot TV-en. På videosiden mangler den i all hovedsak bare DVD/Blu-ray-menyer, og grensesnittet er både penere og raskere enn konkurrentenes.

Har du spesielle krav, som at den må kunne bitstreame DTS-MA istedenfor DTS core eller at du mener 23,976 er milevis unna 24, så er fiklefaktoren såpass lav her at du bør se andre steder. Potensielt kan det være verdt å holde et øye med WDLXTV_LIVE-prosjektet, som tilbyr hjemmesnekret firmware med ekstra tjenester.

For de andre, som bare ønsker noe de kan bruke til å vise video uten alt for store krav til inviklede valg, så er denne boksen det beste valget vi har testet så langt.

WD TV Live rett og slett bare virker. Litt skremmende at man faktisk må ta med et slikt faktum, men slik er nå verden blitt. Det er den første dingsen jeg har hatt til test som ikke har bøtta i testperioden, i det hele tatt. Klart den har feil og mangler, men ingen store.

Skulle jeg personling gått til anskaffelse av en mediaspiller i dag, hadde det nok blitt en WD TV Live. Men det er likevel ikke nok her til at jeg bytter ut min gode, gamle Popcorn Hour A-100.


Billig
Stabil
Raskt og pent grensesnitt
Gjør det du trenger
Youtube/Flickr
Få innstillingsmuligheter

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter


Ingen ekstra tjenester som nettleser
Viser ikke menyer på ISO-filer
HDMI-kabel medfølger ikke
Få innstillingsmuligheter

Western Digital TV HD Live

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen