(Bilde: 0825531, iStockphoto)

Western Digital sikter mot flere terabyte

Tar i bruk sin egen utgave av Seagates HAMR-teknologi.

Seagate viste nylig frem sin HAMR-teknologi, som forenklet virker slik at magnetplaten i harddisken varmes opp med en laser for å muliggjøre tettere lagring. Målet er i første omgang å ha HAMR-disker med 20 terabyte kapasitet innen 2020. I teorien skal teknologien dog kunne gi plass til hele 60 TB på en 3,5-tommers harddisk.

Nå har konkurrenten Western Digital også vist at de er med på kappløpet. På en messe i Kina demonstrerte de nylig sin egen implementasjon av HAMR-teknologien. Med et potensiale for femdobling av dagens tetthet – fra 750 gigabit til 4 terabit per tomme – lover dette godt for kommende generasjoner snurredisker.

Western Digital sier dog ikke noe om hvor stort og hvor raskt vi kan vente oss en HAMR-disk på markedet.

Enormt lagringsbehov

Verden kan tydeligvis ikke få nok lagringskapasitet – det har vår høyoppløste digitale hverdag sørget for. Ved siden av et økende digitalt mediekonsum skal også alt vi gjør og ser dokumenteres og deles i form av bilder, film og tekst. Sånt tar plass, og det øker stadig. Western Digital har beregnet at behovet vil ligge på 45 000 exabyte innen 2020.

Til sammenligning kan vi nevne at Facebooks totale lagringskapasitet i dag er rundt 20 petabyte, noe som tilsvarer fattige 0,02 exabyte.

Derfor prøver de få gjenværende harddiskprodusentene å finne ut av hvordan de kan pakke enda mer informasjon på mindre plass. Ved siden av HAMR har Seagate også en annen interessant teknologi på trappene, nemlig SMR (Shingled Magnetic Recording). Western Digital har på sin side lekt seg med helium i harddiskene.

Trolig vil flere av de nye teknologiene bli nødt til å fungere sammen for at vi skal se disker på 60 TB.

Vil lagre i flere lag:
Gjennombrudd kan gi harddisker på 100 terabyte >>>

Kilde: TechSpot

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen