Webkameraet ditt kan bli klikk-kapret!

Se eller bli sett?
Se eller bli sett?

På tirsdag sendte Adobe ut en advarsel om at Flash Player på samtlige plattformer er sårbar for angrep som krenker personvernet til brukeren.

Flash Player er et programtillegg som er installert i de fleste nettlesere, og som benyttes for å vise reklame, bruke små spill, og vise annet interaktivt webinnhold. Alle flashapplikasjoner som kjøres av Adobe Flash-spilleren har i utgangspunktet mulighet for å benytte seg av webkamera- og mikrofonressursene på PC-en din såfremt du tillater det. Dette er en funksjon beregnet for webchat og interaktive programmer, men muliggjør også at personer med skumle intensjoner kan spionere på deg.

Nettsider som utnytter denne svakheten i Flash Player får brukeren til å trykke på en lenke som automatisk gjør maskinens webkamera og mikrofon tilgjengelig. Dette kan brukes til overvåkning, spionasje og annet snusk. Derfor har problemet fått mye oppmerksomhet ute på verdensveven og hos Adobe, og vil i følge Adobe bli korrigert i neste utgivelse av Flash Player som kommer i slutten av oktober. Feilen gjør seg gjeldende i de fleste nettlesere.

Det finnes tiltak man kan gjøre for å hindre at uvelkomne skal kunne utnytte denne svakheten, blant annet og manuelt stille inn sikkerhetsnivået på Flash-spilleren. Det kan gjøres på Adobes sider hvor man i spillerens instillinger bestemmer at det aldri skal ha tilgang til webkamera eller mikrofon. Ellers kan man også deaktivere utstyret manuelt på datamaskinen, men da er det heller ikke tilgjengelig for andre programmer.

De fleste bærbare datamaskiner som blir solgt i dag har integrert webkamera og mikrofon, som gjør at disse er spesielt utsatte for angrep. I tillegg finnes det som regel ingen enkel måte å slå av eller deaktivere dette utstyret på, og i mange tilfeller er det ikke lett å se om kameraet er i bruk.

Problemet er ifølge Adobe sin egen blogg ikke en enkelt feil, men en rekke av dem, og det tar derfor lang tid å lappe sikkerhetshullet.

(Kilde: Adobe)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen