Webkameraer ble spionkameraer
Teknofil

Webkameraer ble spionkameraer

VADSØ (Finnmarken): På Vadsø kommune sin hjemmeside kan hvem som helst trykke seg inn og finne et utvalg av webkameraer. Kameraene filmer live, slik at du hvert sekund kan se hva som foregår. Til og med inn i stuevinduene til folk.

- Helt håpløst, er den umiddelbare reaksjonen fra Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, når han ser et utvalg bilder.

Bilder som viser at flere av webkameraene til Vadsø kommune er stilt inn mot folks private boliger.

- Den riktige reaksjonen fra kommunen vil være å ta disse kameraene ned med en gang, understreker Skåra.
 

Styr kameraene selv

Det ene kameraet er kalt «Oversiktskamera i Vadsø». Beskrivelsen er «Du kan selv styre de to kameraene og har muligheten til å se deg rundt i hele byen. Webkameraene er plassert på Vadsø kirke».

- Disse kameraene kommer veldig nært. Det er helt åpenbart at folk skal slippe å få krenket integriteten og privatlivet på denne måten, sier Skåra, før han slår fast:

- Dette er ikke lov. Det ser ut som om kommunen ikke har tenkt i det hele tatt da de bestemte seg for å sette opp webkameraene, tilgjengelig for alle.

Forbudt overvåking

Ved hjelp av et oversiktskart kan du få kamera stilt inn på den posisjonen du ønsker. I tillegg er det en god del forhåndsvalg som «Bensinpris», «Samfunnshuset», «Ytrebyen», «Omsorgsboliger» med flere.

Resultatet er ikke alltid «uskyldige oversiktsbilder». Finnmarken har fått tilgang på bilder fra webkameraene, som viser nære utsnitt av folks private vinduer. Kameraene gir dermed en mulighet til å sniktitte inn i det private.

- Siden webkameraene her identifiserer personer, gjelder personopplysningsloven. Den sier at det skal settes opp skilt med varsel om overvåking, og dette er kun lov ved saklig grunn. I denne saken har kommunen ingen saklig grunn til å overvåke private hus, så det må de slutte med snarest, sier Skåra.

- Tankeløshet

Skåra forteller at det er lov med webkameraer som viser om det er mye snø på torget, mye trafikk på havnen, eller om været blåser og rufser godt. Men, det er et viktig men.

- Kameraene skal ikke identifisere folk, det skal ikke være umiddelbart mulig å kjenne igjen menneskene i bildet. Kameraene skal ikke i det hele tatt rettes mot private hus og boliger.

Han synes Vadsø kommune sine webkameraer vitner om tankeløshet.

- Kommunen bør diskutere hvorfor de har kameraene, grunnen er åpenbart ikke å krenke privatpersoner, sier Skåra.

- Datatilsynet vil ikke gjøre noen ting nå, men forutsetter at kommunen gjør noe veldig raskt. Ellers vil det komme et pålegg om at de må gjøre noe, legger Skåra til.

Stengte kameraene

Rådmann Jens Betsi stengte kameraene i Vadsø umiddelbart, da han ble informert om at de er brukt til å se inn folks vinduer.

- Nå er de stengt, sa Betsi i går ettermiddag.

Han er enig i Datatilsynets konklusjon om at kameraene er ulovlig når det er mulig å identifisere folk med dem.

- Uansett skal man ikke kjenne folk igjen, og når man att på til kan zoome inn i folks soverom, blir det ekstra ille, sier Betsi.

Kameraene ble i sin tid satt opp for å kunne gi utflyttet vadsøværinger et overblikk over hjembyen.

- Så har noen funnet ut at de kan zoome seg inn i folks stuer og hjem. Da er ikke den praktiske bruken ikke i tråd med gjeldende lov, sier Betsi.

Ifølge Vadsø kommunes IT-sjef, Eirik Andreassen, må personene som har misbrukt kameraene ha kjennskap til kameratype og hvordan de fungerer.

- Dette er ikke noe enhver person har kunnskap til å gjøre. Styringsfunksjonen til kameraene ligger bak en brannmur i datasystemet, forklarer Andreassen.

- Når kan utflyttet vadsøværinger igjen benytte kameraene?

- Foreløpig er det uvisst når og om de kommer opp igjen. Dette er ikke en sak kommunen prioriterer, sier rådmann Betsi.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen