Test

Webkamera-duellen

Testresultater

Testresultater

Bredbånd har blitt raskere og mer utbredt, og har gjort webkameraer stadig mer nyttige. I begynnelsen ble de omtrent kun brukt med dedikert programvare for videokonferanser; i dag kan de brukes med populær chatte/lynmeldingsprogramvare som Skype, Live Messenger og Yahoo! Messenger, i tillegg til mer obskure nettjenester som for eksempel Chatroulette.

Webkameraer kan også brukes til å lage amatørfilm på gutterommet, få et innblikk i augmented reality eller for den saks skyld logge på datamaskinen med ansiktet. Populæriteten ser du når du kjøper en bærbar i dag - det er så å si umulig å finne en modell som ikke har innebygd webkamera.

Større krav til kvalitet
Begynner vi å snakke bildekvalitet finnes det mye rart i webkameraenes verden. En ting som nå får mer fokus er bedre kvalitet og høyere oppløsning, en naturlig utvikling med tanke på at vi får stadig raskere linjer og at filmportaler som YouTube har lagt til støtte for HD-video.

I tillegg kommer nå chattetjenester som tar i bruk HD - Logitech har allerede lansert sin egen Vid HD, og den nye Live Messenger skal støtte videosamtaler i HD når den slippes sent i sommer.Dyr eller billig?
Det er altså ikke nødvendigvis noen dum ide å gå for et webkamera med HD-oppløsning - men så er det selvfølgelig også et spørsmål om pris. Det finnes både dyre og rimelige alternativer, og vi ville prøve å finne ut hvor stor forskjellen var i kvalitet, og om det var verd forskjellen i pris. I denne lille duellen har vi derfor sett på to webkameraer som ligger i helt forskjellig ende av prisskalaen.

Rimelige webkameraer som takler HD får du blant annet fra Microsoft. Vi har sett på LifeCam HD-5000, som ligger på rundt 300 kroner i nettbutikkene. Dette kameraet finnes også i en litt annen utforming med modellnummer HD-6000. Denne har kortere ledning, futteral for transport og en fot lagd for å brukes på bærbare. Det koster en femtilapp mer, og spesifikasjonene er såvidt vi kan bedømme mer eller mindre identiske.Kjappe spesifikasjoner:
720p HD-video (opp mot 30 fps)
Autofokus
16:9 widescreen
TrueColor-teknologi

I det andre hjørnet har vi den nåværende toppmodellen til Logitech: Webcam Pro 9000. Denne duellen kommer kanskje ikke på den aller beste tiden for Logitech - det er kun noen få dager siden deres nye Webcam-linje ble annonsert, med blant annet et nytt flaggskip kalt C910 som skal kunne ta opp video i 1080p. Men akkurat når denne kommer i eller etter sommeren er usikkert, og ifølge vår mann i Logitech er Pro 9000 fremdeles en god nummer to. Prisen for den ligger vanligvis på rundt 800 kroner.Kjappe spesifikasjoner:
720p HD-video (opp mot 30 fps)
1600 x 1200 piksler maks video
Zeiss-optikk
16:9 widescreen
RightLight-teknologi
RightSound-teknologi

Som du ser brukes det en del teknologi og programvare for å sikre at bildet på webkameraer er så bra som mulig under så mange forhold som mulig. Siden de fleste bruker dette på automatiske innstillinger har vi også gjort dette i vår test.

Kameraene kommer med hver sin webcam-suite (programpakke) som du kan bruke til konfigurere kameraet, legge på effekter, ta opp (eller spille av) video og så videre. Den helt store forskjellen er det ikke på suitene, men Microsoft sin gir deg også muligheten til å gjøre rene lydopptak uten video.

Logitechs programvare kan på sin side settes til å ta opp video ved bevegelse, og har en gallerifunksjon der du også kan laste opp film eller bilder til YouTube eller Facebook med et lite klikk.

Vi nevnte at du kan legge på effekter, og da mener vi for eksempel filtre eller kombinering av ansiktgjenkjenning med grafikk for å lage en slags utvidet virkelighet (AR) med "masker" som legger seg på bildet. Logitech har et slikt "maskeverksted", samt kule avatarer der du blant annet kan få en animert katt som blunker, smiler og beveger hodet som deg. Men av maskeeffekter synes vi likevel det er Microsoft sin løsning som fungerer best i praksis.Begge kameraene har også automatisk fokus. Dette fungerer som regel bra, men HD-5000 tar gjerne en ekstra runde med fokusering i noen situasjoner.

En siste ting som bør nevnes er at du med Pro 9000 også kan fortelle kameraet om å følge ansiktet ditt. Da vil det zoome inn på deg og selv om du ikke sitter helt ro, følge deg så langt det kan vertikalt og horisontalt.

Forskjell på bildekvalitet
Er du opptatt av å ha et så skarpt bilde som mulig er det ingen tvil om at Pro 9000 er det bedre av disse to, HD-5000 får nesten et slør over seg i forhold. Automatikken har også en tendens til å gi et litt overeksponert bilde og er hissig på sterke farger. Eksempelbildene som følger er tatt med en oppløsning på 1280 x 720, under identiske forhold og fra tilnærmet samme posisjon.En annen ting å bite seg merke i er at med unntak av oppløsningen 320 x 240 er HD-5000 et rent widescreen-kamera, mens Pro 9000 også kan ta bilder eller filme i standardformatene 640 x 480 og 1600 x 1200 piksler.

Video og lyd
For video er det kvalitetsmessig det samme som hos stillbildene, men hvor viktig dette er kommer jo i stor grad an på hvilken oppløsning du har planer om å bruke. I et lite chattevindu vil forskjellen virke mindre betydelig.

Kameraene skryter av "opp til 30 bilder i sekundet", men det krever i så fall mye lys. I vårt helt vanlige kontorlandskap var det ikke så mye å skryte av - brå og store bevegelser blir lett hakkete i HD.

Kameraene har også mikrofon, og lyden på webkameraet fra Microsoft er klart og detaljert. Men det plukker også lett opp bakgrunnslyder og -støy. For Pro 9000 sin del er den litt mer selektiv, men det betyr også at du får litt diffus "bokslyd". Hva som passer best kommer helt an på sammenhengen - i rolige og private omgivelser ville vi foretrukket HD-5000, mens Logitech-modellen gjør seg bedre i for eksempel et støyende kontorlandskap.

Ingen av kameraene trives spesielt svært mørke omgivelser - i tillegg til den vanlige tendensen for HD-5000 til å "ta i" litt ekstra på lys og farger ligger forskjellen stort sett i hva slags støy du ønsker deg. HD-5000 kjører prikker, mens det for Pro 9000 ser ut til å være streker som gjelder.Oppsummering og konklusjon
De to HD-webkameraene Microsoft LifeCam HD-5000 og Logitech Webcam Pro 9000 tilhører helt forskjellige prisklasser. Førstnevnte ligger på omtrent tre hundrelapper, mens vi for et Pro 9000 må gi langt mer - det var over tre ganger så dyrt når vi sjekket i en tilfeldig nettbutikk.

Logitech Webcam Pro 9000 gir oss et relativt skarpt og dynamisk bilde i HD-oppløsningen 720p, altså 1280 x 720 piksler. I tillegg til HD-formatene takler webkameraet også bilder og film i standardformatet 4:3 helt opp til 1600 x 1200 piksler. Det har god autofokus og kan følge ansiktet ditt automatisk. Mikrofonen på Pro 9000 filtrerer effektivt bort unødvendig bakgrunnsstøy, men gir til gjengjeld en litt diffus lyd. Effekter og avatarer gjør bruken ekstra morsom for ungene.

Microsoft LifeCam HD-5000 er et rent widescreen-webkamera, med unntak av 4:3-formatet QVGA (320 x 240 piklsler). Det har en litt ivirig autofokus som av og til tar seg en ekstra runde, men lyden fra mikrofonen er god, spesielt i rolige omgivelser. Bildemessig ser vi at det finnes bedre alternativer enn LifeCam HD-5000 der ute, men det finnes også langt verre. Også med dette webakameraet får vi artige tilleggseffekter som faktisk til en viss grad fungerer bra.
 
Webcam Pro 9000 er altså det bedre alternativet, om du er kresen og tar deg råd. Likevel kan vi egentlig ikke anbefale et kjøp akkurat nå. Logitech har et nytt webkameraflaggskip (C910) på vei, som ikke vil ikke koste mer enn Pro 9000 gjør i dag. Og skal du bruke såpass mye penger på et webkamera vil det være litt dumt å ikke gå for siste generasjon.

Men om du nå ikke trenger (eller ønsker) sylskarp fokus, eller ikke har lyst til å betale mer enn noen hundrelapper for et webkamera, er Microsoft LifeCam HD-5000 en fin inngangsbillett til HD-samtaler når dette kommer for fullt over sommeren. Webkameraet kommer også som en egen modell spesielt for bærbare: HD-6000.

Det skal til slutt nevnes at Logitech tydeligvis ikke har planer om å overlate HD-tronen i lavprisklassen til Microsoft. De har flere nye HD-modeller på vei for å konkurrere i det segmentet også, som er noe vi eventuelt får ta en kikk på nærmere høsten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen