Guide

Webhotell eller dedikert system?

Introduksjon

Situasjonen for mange virksomheter i dag er at man stadig blir mer avhengig av internett, ettersom dette er en salgskanal som er i sterk vekst. Mange bedrifter har også bygget hele sin virksomhet på internettjenester og har dermed enda tettere integrasjon mot dette mediumet.

Når man skal bygge opp sin internettstrategi og endelig har kommet til valget av leverandør blir man møtt med en rekke begreper som kan være ukjente for mange.

Noen av begrepene vi vil konsentrere oss om i denne artikkelen er:

  • Webhotell
  • Co-location / serverhousing
  • Dedikert server

En merknad: Prisnivået varierer mye fra leverandør til leverandør innenfor hvert segment, men det er svært viktig å ikke "gå seg blind" på priser. En anbefalt artikkel om hvordan man velger riktig leverandør finner du her: Er din internettstrategi i trygge hender? (del 1).

Ble nettsiden plutselig mer virksomhetskritisk?

Mange bedrifter tenker slik at "vi skal ha en nettside tilgjengelig", nærmest som et visittkort med kontaktskjema. Avhengig av bransje kan dette imidlertid raskt utvikle seg til nettbutikker med betalingsløsninger, muligens tilknyttet ett eller annet internt regnskapssystem som henter ut data fra samme database som publiseringsløsningen.

Andre bedrifter har kjøpt seg en råflott og dyr totalløsning med egen server som de knapt benytter til annet enn en enkel nettside og post@firmanavnet.no.

Uansett om det ene eller det andre er tilfellet kan man på sikt få problemer av økonomisk art fordi man enten bruker for mye penger på nettstrategien eller har kjøpt en løsning som ikke tilfredsstiller nødvendige krav til produktivitet og sikkerhet.

Tilfellet for det fleste er nok at man går for den billigere løsningen fordi man tilsynelatende kan få omtrent samme funksjonalitet. 99,- kroner pr. mnd. lyder betraktelig bedre enn 3599 kroner pr. mnd - gjør det ikke?

Det er nettopp her vi kommer til spørsmålet om hvorvidt man egentlig bør satse på et dedikert system eller et vanlig webhotell. Vanligvis koster et webhotell mindre enn et dedikert system, men kostnadene for bedriften i totalbildet trenger ikke nødvendigvis følge samme struktur.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen